Extra geld nodig voor lokale omroepen

Lokale publieke omroepen zullen niet overleven als een nieuw kabinet niet snel met met meer geld over de brug komt. Dat is de boodschap die 260 lokale publieke omroeporganisaties dinsdag overbrachten aan leden van de Tweede Kamer.

De positie van vrijwel alle lokale publieke omroepen is op dit moment uiterst kwetsbaar. Het Commissariaat voor de Media concludeerde in 2016 al dat eenderde van de lokale publieke omroepen in zware financiële problemen zit.

De sector werkt aan een ingrijpend traject om kwaliteit en continuïteit van alle lokale publieke omroepen te verbeteren. De sterke motivatie voor een levensvatbare lokale omroep vertaalt zich niet automatisch in voldoende middelen om hem in te richten.

In Den Helder ontvangt de lokale omroep 20.000 euro van de gemeente en 35.000 euro vanuit Den Haag. Ter vergelijking: één dag regionale televisie kost gemiddeld ongeveer 29.000 Euro.

De stichting NLPO, die de belangen van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen behartigt, roept de overheid daarom op om tenminste 30 miljoen Euro per jaar extra beschikbaar te stellen.

NLPO directeur Marc Visch: Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten als huisvesting, auteursrechten en minimale apparatuur betalen. Terwijl we met zijn allen qua techniek en kwaliteit steeds meer van de lokale omroep zijn gaan vragen.”

“Gemeenten voeren bijvoorbeeld meer en meer taken uit die de levenssfeer van inwoners rechtstreeks raken. Daarmee wordt de controlerende en agenderende functie van de lokale publieke omroepen alleen maar belangrijker.”

De oproep van de lokale omroepen staat niet op zichzelf. Publieke en commerciële regionale media verdwijnen of concentreren zich noodgedwongen op nieuws uit de stedelijke regio’s. Hyperlokale en burgerinitiatieven missen een journalistieke basisinfrastructuur.

Al eerder werd een convenant gesloten tussen omroepen en de VNG, waarin afspraken zijn gemaakt over de nieuwe lokale omroep. Die moet professioneler, 24 uur per dag actief op radio, tv en internet en zich richten op lokaal nieuws. Foto: Dirk Hol.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie