29 maart 2016
Daar staan ze dan, met z’n vieren op een rij. De grote heren (en dame) van de LOS. Ze waren erbij toen de omroep werd geboren of kwamen kort daarna voor het eerst op kraamvisite. In de afgelopen 28 jaar werden ze, of ze het nu wilden of niet, de bekende stemmen van de LOS. Stemmen, maar ach, wie kent inmiddels hun gezichten niet?
Op de foto zien we van links naar rechts Leo Huisman (De Fonograaf), Marinus (Nostalgia) Vermooten, Rian Bok (Heldere Klanken) en Cor Buschman (Zondageditie en LOS Live). Samen goed voor zo’n honderdvijftig jaar radio-ervaring en tienduizenden uren aan programma’s.
Rian Bok is 66 jaar en van begin af aan betrokken bij de LOS. “Ik zat destijds al bij de Ziekenomroep en werd gevraagd voor het kerkenprogramma bij de LOS, daar zochten ze toen een stem voor en dat werd de mijne. Het programma had toen de naam “Samen in de naam van Jezus”, maar dat vonden ze al snel iets te lang en Harrie Stam kwam toen met de titel “Heldere Klanken”. Omdat niet elke kerk op hetzelfde tijdstip met de dienst begon, is toen gekozen de zondagochtend van 09.00 tot 11.00 uur te reserveren voor de deelnemende kerken en ik kreeg toen het aansluitende uur. En dat is nooit veranderd, Heldere Klanken zit al vanaf de eerste uitzending op dit uur.”
Piraten
Marinus Vermooten werd in 1946 in Den Helder geboren. Hij kwam in 1982 voor het eerst in aanraking met ‘de radio’. “Ik zat toen bij de piraat zoals ze dat noemden. Eerst bij Radio Nieuwediep en later Radio Den Helder. Het opnemen van interviews voor gebruik in mijn programma’s doe ik eigenlijk al vanaf het begin. Ik werd voor de radio gevraagd, omdat ik nogal veel grammofoonplaten had en dat vonden ze wel handig. Toen de LOS kwam heb ik ongeveer een half jaar later de overstap gemaakt, al werd me dat niet in dank afgenomen. Nostalgia was toen een uurtje per week, maar ik deed ook dagelijks een ochtendprogramma. Dat was toen nog een betaalde functie.”
Leo Huisman is met 56 jaren de jongste van het gezelschap, maar doet qua radio ervaring nauwelijks voor z’n collega’s onder. “Net als Marinus ben ik in 1982 bij de piraat begonnen. Ik had altijd al een verzameling oude platen, had thuis een kleine ‘omroep’ gemaakt en plaatste toen speakers bij de buren en dan draaide ik verzoekplaten. De overstap naar de echte radio was dus best logisch. Bij de LOS kwam ik in 1988 binnen als technicus, maar Harrie Stam kwam al snel met het idee om een nostalgisch programma te starten. De Fonograaf doe ik nu nog steeds, al is de muziek wel iets veranderd. Weliswaar nog steeds de echt oude hits, maar nu toch ook wel jaren tachtig en soms zelfs iets uit de jaren negentig.”
Op cursus
Cor Buschman stamt uit 1953 en is naar eigen zeggen “de absolute fossiel uit het radiovak”. Hij begon al in 1970 bij de Ziekenomroep in het Lidwina Ziekenhuis. “Ik was net van de middelbare school af en zat in de leerschool van de Rijkswerf. Een collega vond mij ‘echt iemand voor de radio’ en vroeg dus of ik een programma wilde presenteren. Ik had nul ervaring, maar het leek me erg leuk en dat bleek ook zo te zijn. In 1988 hoorde ik dat er een lokale omroep kwam en daar had ik wel oren naar, het publiek bij de Ziekenomroep was natuurlijk erg beperkt. En hoewel ik toen al bijna achttien jaar radio maakte, moest ik toch eerst op cursus. Dat was toen een eis van de omroep. Er waren ook mensen die dat belachelijk vonden en daarom afhaakten, maar ik wilde zo graag.” Cor is in al die jaren op vele fronten actief geweest en maakt tegenwoordig LOS Live, de Zondageditie en vult al jaren de Tekst TV.
Verschillen met vroeger? “In het begin had ik technici en hoefde ik alleen te presenteren, nu doen we alles zelf en dat bevalt prima”, vertelt Rian. “Bij LOS Actueel had je toen een redactie die alles voor je regelde, je mocht het niet eens zelf doen!’, meldt Cor. “Ja, dat was best luxe.” Een ander groot verschil heeft met de techniek te maken. “Vroeger draaiden we elpees en singles en zelfs tapes, nu gaat vrijwel alles via de computer. Ik vind de vooruitgang op dit gebied heerlijk, voor een radiopresentator is het een verrijking. Je bent niet meer beperkt tot een platencollectie, de hele wereld ligt tegenwoordig qua muziek aan je voeten.”