Zwarte dag voor visserij

Dinsdag 16 januari stemde een meerderheid van de 750 Europarlementariërs in Straatsburg voor een totaalverbod van het pulstuig in Europa. “Een dramatische uitkomst”, aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

“Deze uitkomst heeft grote gevolgen voor vele familiebedrijven in de visserijsector”, aldus Pim Visser van VisNed.

“Het is nu aan de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement om in zogenaamd ‘trioloog-overleg’ deze dwaling recht te zetten”, aldus Van Tuinen. Als de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement wordt overgenomen in de trioloogonderhandelingen die hierna volgen, voorzien de visserijorganisaties geen toekomst voor deze vorm van visserij.

“De verduurzamingsslag die de Nederlandse kottervloot heeft gemaakt wordt teniet gedaan”, vindt Visser. “Wij kregen de laatste weken steeds meer signalen dat de stemming deze kant op zou gaan, maar dat het op een totaalverbod zou uitdraaien hadden wij niet verwacht.”

Voor en achter de schermen hebben VisNed en de Nederlandse Vissersbond hard gewerkt aan oplossingen, maar de beschuldigingen van fraude en bedrog die vanuit Frankrijk onterecht zijn geuit, hebben het gewonnen van objectief wetenschappelijk bewijs.

Wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van pulsvisserij laten veelbelovende resultaten zien op het gebied van de reductie van ongewenste bijvangst, brandstofverbruik en beroering van het bodemleven.

Het ziet er slecht uit voor de Nederlandse visserijsector en de pulsvisserij. “Elke pulsvisser heeft tonnen geïnvesteerd in het innovatieve pulstuig. Het omschakelen naar het oude vistuig is een financiële strop voor vele visserijbedrijven. De vissers en hun gezinnen krijgen de rekening gepresenteerd”, aldus Van Tuinen.

“Wij hadden erop gerekend dat weldenkende mensen dit niet hadden toegelaten.” Met de uitkomst van de stemming van het Europees Parlement gaat het Parlement onderhandelen met de Europese Commissie en de Europese Raad.

“De Europese Commissie is voorstander van het pulstuig en zal inzetten op voortzetting van het onderzoek. Het kan niet zo zijn dat emotie wint van wetenschappelijk onderzoek”, aldus Visser.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie