Zware kritiek Koen Schuiling op eigen VVD

Gele hesjes rammelen aan de poort van het gezag. Het gezag zelf rammelt met de ambtsketen. Dat wil zeggen meerdere burgemeesters van VVD-huize. Marco Out van Assen en Don Bijl van Purmerend zegden zelfs hun lidmaatschap op. Ook burgemeester Koen Schuiling van Den Helder neemt afstand van zijn VVD, al verscheurt hij zijn ledenkaart niet, althans nog niet.

Kern van Schuilings kritiek is het mensbeeld van de huidige Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Dat is te materialistisch en ook nog eens overgoten met een populistisch sausje. Schuiling ventileert zijn ongenoegen in de landelijke – liberale – krant NRC Handelsblad van zaterdag 12 januari. “Er moet drastisch iets veranderen.”

De burgemeester wijst op de schaamte over de vele integriteitskwesties binnen de VVD. ” Eén incident kan. Maar deze reeks is het gevolg van een blinde vlek en een gebrek aan moreel besef bij mensen die de top van de partij hebben kunnen bereiken”, waarmee de Helderse burgemeester doelt op de affaire Zijlstra , het ‘geklungel’ rond de dividendbelasting en het zwijgen van de partijtop over de homo-vijandige Nashville-verklaring.

Dichter bij huis, in de eigen marine stad, signaleert hij ook een aantal voorbeelden: het slepende conflict bij Defensie over de salarissen en het pensioengat. En verder de regeldruk in de zorg, het onderwijs en bij de politie. “De uitvoering loopt spaak. En dat terwijl juist van de VVD verwacht mag worden dat zij daar verlichting brengt en waardering door middel van een goede beloning tot uitdrukking brengt. Niets is minder waar.”

Schuiling schrijft dit alles toe aan de materialistische stroming binnen de VVD die behoorlijk dominant is. Die de mens ziet in termen van kosten en baten, als een baan, job, betrekking. “Liberalen leggen van oudsher een sterk accent op de individuele mens, maar nooit zonder de samenleving uit het oog te verliezen. Dit krachtige uitgangspunt lijkt nu verlaten.”

“Van een drastische verbetering van de werkomstandigheden van agenten, verplegend personeel en leraren is evenmin sprake. Ook al belooft men iedere privatisering, verzelfstandiging en liberalisering opnieuw dat het voortaan beter, goedkoper en efficiënter zal gaan. Weer is de mens uit beeld. Dáár wringt de schoen.”

“Terwijl fundamentele liberale waarden worden bedreigd, kijkt de VVD-top weg en zwijgt. Wel viert ze een congres met bier en bitterballen en laat ze proefballonnetjes op die slechts de plastic soep vergroten.”

“Het populistisch toontje doet de rest. Steeds meer liberalen stellen de vraag of het besef bij de VVD-top nog leeft dat juist de liberale waarden een dam opwerpen tegen onveiligheid en intolerantie.”

Louter lippendienst is niet genoeg; liberale waarden “moeten dagelijks actief worden uitgedragen en worden vormgegeven. Daarbij gaat het om meer dan geld alleen. Het begint met integriteit.” En een populistisch toontje is niet de remedie. Het actief vormgeven en uitdragen van het liberalisme is dat wel. Dat gebeurt nu niet. En daarom moet er bij de VVD iets grondig en drastisch veranderen.”

Schuiling: “Out en Bijl verwoorden (-) wat veel collega-bestuurders denken, al zeggen zij niet massaal hun lidmaatschap op. De kiezers zijn inmiddels wel massaal en teleurgesteld afgehaakt.”

 

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie