Zuurbier wint Texeletappe Tour

Thijs Zuurbier won donderdag de 1e etappe van de Tour de Lasalle. Op Texel versloeg hij in de eindsprint medevluchters Sam Boon, Arjen Bos en Luc Ducrot.

De etappe op Texel was een chaotische, maar enerverende. Kort na de start ging het bij Den Hoorn al mis, toen het peloton verkeerd werd gestuurd. Volgens renners de schuld van de jury, volgens het officiële communique kwam het door een verkeersregelaar die te laat op zijn post was. Na een snelle neutralisatie ging de koers weer verder, al waren de posities in het veld toen wel aardig door elkaar geschud.

In het begin ook al veel pechgevallen, meerdere renners stonden in de eerste twee ronden langs de kant van de weg te wachten op een nieuw wiel.

Ook waren er enkele valpartijen, waarbij onder anderen Bas Bervoets (Pro Salton, gebroken sleutelbeen), Sander Schipper (Alcmaria Vixtrix) en Gerard Welling (HRTC Hoorn) betrokken waren. Laatstgenoemde moest per ambulance naar Den Helder worden vervoerd.

Het viertal Bos, Boon, Ducrot en Zuurbier wist te ontsnappen en bouwde al snel een voorsprong op van meer dan veertig seconden. Die wisten ze tot het einde aan toe vast te houden. De sprint werd gewonnen door Thijs Zuurbier van de Govers-Dokformatie.

Op de streep hadden ze 61 seconden voor op het peloton. Daarin wel Raymond Bakker, Marc Hulzebos en Ruud Slagter, maar geen Glenn van Nierop. De winnaar van 2015 eindigde op 3.04 minuten van de winnaar.

Ducrot werd na afloop uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de avond.

Vooraf, bij vertrek vanaf de Stadshal, werd een minuut stilte gehouden. Dit als eerbetoon aan Andre Kok, renner van De Spartaan en vorig jaar nog aanwezig in de tour. Hij kwam recent om het leven tijdens een ongeval in de Alpen. Ook zijn ouders waren naar Den Helder gekomen en waren eregasten van de Tour. De Spartaan zelf, vorig jaar nog aanwezig met twee teams, is nu alleen aanwezig met de renners Xander Hensing en Diederik Thier.

De tweede etappe gaat vrijdag om 19.00 uur van start op Fort Erfprins en finisht op de Jan Verfailleweg. De wedstrijd is live te volgen via LOS radio.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie