Zr Ms Zeeland als springplank

De eerste Belgische NH90-vlieger heeft donderdag op patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland zijn kwalificatie als dekvlieger gehaald. Dit betekent dat hij nu bij nacht en ontij op alle Belgische en Nederlandse marineschepen mag landen met de NH90 helikopter.

Onder begeleiding van een Nederlandse vlieginstructeur maakte de Belgische ranggenoot vlieger Kenneth de afgelopen dagen tientallen landingen en take-offs. Dit gebeurde niet alleen onder behoorlijk onstuimige weersomstandigheden, maar ook in het pikkedonker.

Kenneth: “Qua vliegen is een deklanding in het donker een van de moeilijkste handelingen die er is. Het schijnt alleen moeilijker te zijn om met een gevechtsvliegtuig in het donker op een vliegdekschip te landen. De beweging van het schip en de wind zijn nooit hetzelfde.”

Niet alleen de Belgen profiteerden van de Zeeland. Een Nederlands toestel landde om en om met de Belg. Voor de Nederlandse vlieger het moment om zijn vaardigheden op peil te houden.

Zo haalden tijdens de landingen van NH90’s enkelen hun kwalificatie als vliegdekofficier. Sergeant-majoor Jeffrey Koop was een van hen: “Wij begeleiden de helikopter met handgebaren en zijn de verbinding tussen de vlieger en het schip. Wij geven de heli ‘een groen dek’ als de omstandigheden goed zijn voor een veilige landing. Dat betekent dat de wind uit de goede richting komt en het schip niet te erg rolt en stampt.”

Het opleiden van Belgische vliegers door Nederlandse instructeurs is een logisch gevolg van een innige samenwerking die jaren teruggaat.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie