Zorgen over toekomst ziekenhuis

Op verzoek van Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur vindt binnenkort een bijeenkomst plaats over “de toekomst van het ziekenhuis in Den Helder”. Die toekomst wordt besproken door drie specialisten die niet meer in het ziekenhuis werken. Volgens een van hen, zo meldt de Helderse Courant, wordt het ziekenhuis “een veredelde poli”.

“Achter de schermen hoor ik voortdurend dat activiteiten worden overgeheveld naar Alkmaar, waardoor het verdienmodel hier en de kritische massa hier dreigen te verdwijnen”, vertelt Wouters.

“Anderzijds hebben we bij de garantstelling anderhalf jaar geleden afgesproken dat B&W er bovenop zouden zitten en de raad op de hoogte zouden houden. Ik heb nooit iets gehoord, ondanks interne mondelinge vragen daarover.”

Waarom nu mensen die er niet werken uitnodigen voor een toelichting op de toekomst?, vraagt Den Helder Actueel. “Mensen die in het ziekenhuis werken zijn zacht gezegd niet happig om in de openbaarheid aan te geven wat er gebeurt”, reageert Wouters.

“Daarom heb ik enkele ex-specialisten, die zeker nog wel via via geïnformeerd worden en ook weten hoe de zorgfinanciering in elkaar zit, gevraagd. Binnenkort komt de minister naar de Noordkop en spreekt ook met zorgverzekeraars, ziekenhuis en andere zorgorganisaties.”

“Ook zullen er op korte termijn zaken spelen als nieuwbouw Heerhugowaard , verbouw Alkmaar et cetera en de financiering daarvan. Het leek mij een goed moment om de raad te informeren over wat er volgens de ex-specialisten is gebeurd en nog gebeurt.”

De stelling dat van het oude Gemini binnenkort niets meer overblijft, lijkt in elk geval vreemd bezien in het licht van de ontwikkelingen in de afgelopen twee jaar.

Op dit moment wordt een nieuw operatiecomplex gebouwd, het ziekenhuis heeft sinds 1 september een eigen Poliklinische Apotheek, aan de kinderafdeling is een eigen Ronald McDonaldhuis toegevoegd,  er is een polikliniek neurochirurgie gestart in het ziekenhuis, et cetera.

“Een mooi lijstje om de burger te sussen, maar meer ook niet”, meent Wouters. “Mijn bedoeling is dat raad en college nu iets anders horen dan de hallelujaverhalen van de Raad van Bestuur, zodat wij kritische vragen kunnen stellen. En als het ziekenhuis als basisziekenhuis verdwijnt, zijn onze regioambities over, dat moeten we goed begrijpen.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie