Zonder gemeentegeld gaat Helderse haven failliet

Het was voor havenwethouder Edwin Krijns peentjes zweten en spitsroeden lopen, afgelopen dinsdag in een een commissievergadering van de gemeenteraad. Krijns moest met de pet rond voor geld. Heel veel geld: 7 miljoen om de ergste financiële havennood weg te werken en nog eens 14 miljoen om de haven klaar te maken voor de toekomst.

De enige meevaller van de avond was het bedrag van 21 miljoen. Dat was 2 miljoen lager dan Krijns zaterdag in het LOS-radioprogramma De Week Op Zaterdag (DWOZ), 23 miljoen euro, had genoemd.

De wethouder kreeg een spervuur aan vragen om de oren. Hoe kan het zijn dat dat de Port of DH zo in de problemen is geraakt? Door verkeerde aannames in de begrotingen, tegenvallende omzet (Kooyhaven) en opduikend achterstallig onderhoud aan vooral kades. Daarnaast vergt het toekomstbestendig maken van de haven de nodige investeringen. Daartoe wordt nu gewerkt aan een nieuw bedrijfsplan.

Commissielid Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur, altijd scherp op de centen, wilde dinsdag weten of het einde in zicht was. Hij vroeg zich ook af, zo lezen we in de Helderse Courant van 23 mei, of het toezicht op de Port of Den Helder wel deugt. Het bedrijf kreeg bij de start grond mee waarmee het zaken kon doen. Een mooie bruidsschat waar vervolgens weinig rendement uitkomt gelet op de tot nu toe mislukte ontwikkeling van de Kooyhaven.

Beter voor Den Helder, de verkiezingswinnaar van 21 maart, schoof het havenbedrijf een gebrek aan visie in de schoenen. Wel vragen om geld, maar niet zeggen wat je ermee gaat doen. Dat is niet meer van deze tijd, kritiseerde fractievoorzitter Carlo Assorgia van Beter de Port of DH.

Marije Boessenkool van GroenLinks stelde de vraag wat er zou gebeuren als de gemeente de benodigde 7 miljoen niet op tafel zou leggen. Dan is het einde oefening voor het havenbedrijf maakte de wethouder duidelijk. Krijns gaf aan de kritische vragen nog eens schriftelijk te beantwoorden.

Foto: de Kooyhaven is niet alleen leeg, ook de grond er omheen is dat.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie