Zeven miljoen naar haven, nieuw bedrijfsplan Port geheim

B en W willen Westoever en de Spoorweghaven (foto) voor 4,2 miljoen euro overnemen van de Port of Den Helder (PoDH). Daarnaast wil het college 2,8 miljoen bijdragen aan het renoveren van onder meer bruggen en sluizen. Het college vraagt de gemeenteraad hiermee in te stemmen.

Kees Visser, havenwethouder: ”Hiermee creëren we een win win situatie. En heeft de gemeente Den Helder er waardevolle en strategisch terreinen bij.”

Directeur van de PoDH Jacoba Bolderheij: “De PoDH kan zich nu nog beter richten op haar kerntaken en inspelen op de markt van onderhoud en logistiek in de offshore industrie, haar intensieve samenwerking met de Koninklijke Marine en haar faciliterende rol in de energietransitie.”

De Helderse haven verkeert financieel in zwaar weer en om die meer armslag te geven springt de gemeente de Port of Den Helder bij. Het college van B en W is de enige aandeelhouder van de Port en uit dien hoofde bevoegd om te investeren in de haven. De gemeenteraad kan daarover zijn wensen en bedenkingen uiten.

Bedrijfsplan
De Helderse haven heeft verder een nieuw bedrijfsplan aan B en W voorgelegd. De gemeenteraad mag het onder geheimhouding inzien.

De hoofdlijnen van het havenplan laten zich dus raden. Te denken valt aan de transitie van fossiel naar windenergie op de Noordzee, uitbreiding naar Harssens schiereiland, (terug)verkoop van gronden aan de gemeente, een betere bereikbaarheid via de N250, samenwerking met de marine en andere havensteden en meer investeringen van de gemeente in de Port of Den Helder.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie