Zenit: Lezing over ESA’s komeetonderzoek

Vrijdagavond 3 februari is er bij Zenit, op de Cees Buining Sterrenwacht in Julianadorp, een lezing over ESA’s komeetonderzoek.

Het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA) heeft vorig jaar zijn missie naar de komeet Churyumov-Gerasimenko officieel afgesloten.

Twee jaar lang heeft de satelliet Rosetta een schat aan gegevens teruggeseind naar de Aarde. Bovendien is er een landingstoestel naar het oppervlak van de komeet afgedaald.

Wat zijn nu de resultaten van deze spectaculaire missie?
Heeft het onderzoek nieuwe inzichten gegeven over de samenstelling, vorming en herkomst van kometen? Tot welk nieuw onderzoek heeft de missie geïnspireerd?

Antwoord op dit soort vragen zal Dr. Henk Olthof geven in zijn lezing “ESA’s komeetonderzoek: van Giotto naar Rosetta”.

Hij zal ook ingaan op de resultaten van ESA’s Giotto-missie naar de komeet van Halley in de jaren 80 van de vorige eeuw en in het algemeen de geschiedenis van het komeetonderzoek belichten.

Dr. Olthof is gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen en heeft bij ESA/ESTEC in Noordwijk gewerkt aan de ontwikkeling van experimenten voor de wetenschappelijke satellieten van ESA.

Deze lezing begint om 20:00 uur in de Cees Buining Sterrenwacht in het park Noorderhaven, Perenhout 12, Julianadorp. Entree: € 5,-, donateurs €2,50 en leden gratis.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie