Windenergie banenmotor voor Noordkop

De toekomstige banenmotor voor de Kop van Noord-Holland is windenergie. Dat was op 1 juni de stellingname van Hans Timmers, bestuursvoorzitter Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

Hij zei dit tijdens een geslaagd North Sea Offshore in theater De Kampanje in Den Helder. “Er komen dertig- tot veertigduizend banen rondom wind.”

Voor de dag hadden zich ruim driehonderd belangstellenden uit de offshore-industrie aangemeld. Tijdens het ochtendprogramma bezochten de deelnemers diverse offshorebedrijven in de regio, ’s middags konden zij luisteren naar sprekers Scott Seatter van onshore gaswinner Vermilion, beeldend kunstenaar Tanja Engelberts en Hans Timmers.

Hoewel de eerste geplande windparken niet direct voor de kust in de Noordkop liggen, denkt Hans Timmers dat er toch een enorme kans ligt voor de zogeheten North Sea Energy Gateway, het samenwerkingsverband op het gebied van de offshore energiemarkt.

‘Het duurt niet lang meer voordat de windparken niet meer te ver van Den Helder zijn. We moeten inzetten op deze enorme gateway naar de Noordzee en de rest van de wereld.’ Timmers ziet onder meer een rol voor havens, met eventuele opslag van duurzame energie.

Scott Seatter zag drie grote uitdagingen voor Vermilion: de ophef over gaswinning, de beperkte betrokkenheid van lokaal bestuur bij de gasproductie, en de energietransitie.

“Daarom doen we alles wat we kunnen om duurzame energieprojecten te faciliteren. Dat hebben we onder meer gedaan in Middenmeer, waar we een joint venture zijn aangegaan met ECW om via geothermie warmte te leveren in het lokale gasnetwerk.”

De organiserende partijen Port of Den Helder, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, HSV Den Helder en Den Helder Airport noemen ook deze derde editie van North Sea Offshore een succes. Jacoba Bolderheij, directeur Port of Den Helder: “Dit is de goede manier om te laten zien wat we hier in huis hebben.”

John Spee (ON-HN): “Ons doel is de maritieme sector in de regio op de kaart te zetten. En dat is gelukt. Het was voor veel mensen het weer waard om de reis naar het hoge noorden te maken.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie