Werk aan stationslocatie gaat door

De herinrichting van het stationsplein wordt niet stilgelegd, de sloop van de muurtjes gaat dan ook gewoon door. “Als die vanmiddag niet worden gesloopt, dan morgen wel”, aldus wethouder Lolke Kuipers.

De laatste dagen is er fel protest tegen de werkzaamheden. Dinsdagmorgen namen enkele omwonenden, waaronder kunstenaar Rob Scholte, zelfs zitting op het v-muurtje dat volgens de architect deel uitmaakt van het stationsgebouw en niet zomaar kan worden verwijderd.

Daar heeft het college geen boodschap aan, laat Kuipers in reactie weten. “Het muurtje is eigendom van de NS en die heeft toestemming gegeven het weg te halen en het plein her in te richten. De werkzaamheden gaan dan ook gewoon door, het is een groot gebied en het draait uiteraard niet alleen maar om dat muurtje.”

Volgens Kuipers is het verwijt dat de inspraakprocedure te kort is geweest onjuist. “Ik heb begin augustus samen met Zeestad het bouwbord neergezet en sindsdien had iedereen bij me binnen kunnen lopen, mijn deur staat altijd open en ze weten me echt wel te vinden, dat bleek deze dagen maar weer.”

Wachten tot de rechtbank in Haarlem uitspraak heeft gedaan in het aangespannen kort geding gaan gemeente en Zeestad niet doen. “Ik heb begrepen dat de rechtbank er geen spoedeisend belang in ziet en dat de zaak op z’n vroegst eind januari behandeld wordt. Zolang kunnen we het werk natuurlijk niet stilleggen”, aldus de wethouder.

Kuipers kwam aan het einde van de ochtend zelf ter plaatse om nog even met Scholte en de overige bezwaarmakers te spreken.

Ook Zeestad-directeur Ferdinand Vreugdenhil kwam naar het station. Beiden konden Scholte niet overtuigen en andersom was ook niet het geval.

College en Zeestad stellen dat ze het volste recht hebben voort te gaan met “het opknappen en mooier maken van Den Helder, daar ben ik nu al tien jaar mee bezig”, aldus Vreugdenhil.

“We hebben ook geen ruimte om af te wachten, want de speling qua tijd is krap. Het wordt al een hele klus om alles voor Sail af te ronden, dus als we nu eerst nog een paar weken stoppen in afwachting van een uitspraak, dan gaan we het zeker niet redden. Op 1 februari moet voor het station een tijdelijke weg zijn aangelegd, omdat dan de huidige wegen er uit gaan.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie