Wel of geen lening voor gebouw 51?

De fracties in Den Helder hebben in meerderheid moeite met een lening voor Willemsoord. Het gaat om 850.000 euro voor de verbouwing van gebouw 51. Dat is nodig om de verplaatsing van de horeca uit de Koningstraat naar Willemsoord mogelijk te maken.

Tijdens de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen klonken veel kritische geluiden. Willemsoord kan deze kosten niet zelf voorschieten en een gewone lening bij de bank krijgt de onderneming niet. En dus vraagt zij de gemeente om het bedrag te lenen.

Dat kan dan gunstige voorwaarden en aangezien Willemsoord BV 100 procent eigendom is van de gemeente, is dat volgens sommige raadsleden goed voor iedereen. CDA, D66 en VVD zijn voor, de rest twijfelt of is tegen.

“We hinken op twee gedachten”, liet Pieter Blank (PvdA) weten. “De verplaatsing van horeca vanuit de Koningstraat naar Willemsoord ondersteunen we. Bedenkingen hebben we, omdat de directeur aangeeft dat Willemsoord BV zelf niet genoeg geld heeft om het zelf te financieren. We doen alsof er nu zwarte cijfers zijn, maar gezien alles wat er speelt is dat niet helemaal het geval.”

Carlo Assorgia (Beter voor Den Heldder_ noemde de ontwikkeling kapitaalvernietiging, “ze verhuizen nu naar gebouw 51 en even later naar de nieuwbouw”.

Tjitske Biersteker van de ChristenUnie: “Willemsoord komt een beetje over als Rupsje Nooitgenoeg”. Ook de CU is tegen het verstrekken van een lening.

“We geven geen geld, het gaat hier om een lening die gewoon wordt terugbetaald. Een goede weg die we inslaan als we het op deze manier doen”, meent Rene van Deutekom van D66.

Kees Visser (VVD) stelt: “als drie ondernemers willen huren op Willemsoord, moet je dat omarmen. Als Willemsoord dan de ruimte moet aanpassen om het te kunnen verhuren, is dat een investering”.

Wethouder Kuipers noemt de hele ontwikkeling positief. En ook als twee van de drie ondernemers over een paar jaren naar nieuwbouw gaan, blijft gebouw 51 beschikbaar voor andere horecabedrijven. Nu geld lenen voor een verbouwing is dus geen weggegooid geld. De cafés Bonaire, Odeklonje en Pimpandoer willen eind 2018 openen op Willemsoord.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie