Wandel Halve was weer puur genieten

De Wandel Halve – een van de grootste evenementen van Den Helder –  zit er weer op. Over een afstand van zo’n 22 kilometer genoten de 1800 deelnemers zaterdag van de bloemen op de velden, het pompstation bij Huisduinen, het bollenland van de familie Van der Vlugt en natuurlijk ook de oversteek over de start en landingsbaan van luchthaven De Kooy.

Lucienne en Yvette de Jong (moeder en dochter) lopen ook mee. Samen met hen steken we de Nieuweweg over en komen we bij bloembollenbedrijf Van der Vlugt aan. Volgens Lucienne gaat het erg goed maar ze vindt het wel een beetje koud. ,,Ja dat is erger dan in voorgaande jaren” zegt ze ,, maar goed we hebben het windje in de rug dus het gaat nog steeds goed”.

Heb je hier voor getraind? vragen we voorzichtig. ,,Jazeker, we hebben diverse keren de Helderse zeedijk heen en weer gewandeld en dan maken we het gezellig af met een kopje koffie”.

Verderop komen we Mirjam tegen die alweer voor de vijfde keer de wandelhalve van Den Helder loopt. ,,Het is vandaag voor mij een jubileum, ja en misschien blijft het hier wel bij want als we de berichten mogen geloven dan is het nog maar de vraag of er volgend jaar een wandelhalve is. Nou als dat in 2020 niet zou doorgaan dan zou ik dat wel erg jammer vinden” zegt Mirjam. ,, Het leuke van zo’n tocht als deze is dat je op plekken komt waar je normaal nooit mag- of kan komen. Daarom zijn die kaarten ook altijd snel uitverkocht”. Mirjam heeft niet getraind voor deze tocht.

Op het moment dat we met haar meelopen zitten we zo op de helft en ziet ze er nog fris uit. ,,Ga je ongetraind de eindstreep halen”? vragen wij nog even. ,,Ja hoor” is het antwoord. ,,Als je jezelf maar aan je eigen tempo houdt. Je moet je niet gek laten maken door het tempo van anderen, gewoon naar je lichaam luisteren en rechtop lopen”.

Als we ons verplaatsen naar de Schooten komen we op de Torplaan Marielle tegen. ,,Ja je moet voor zo’n tocht als deze wel een beetje loop-ervaring meebrengen want anders is het toch maar een heel gedoe hoor” zegt ze. ,,We hebben zojuist ook zo genoten van dat stuk over de start en landingsbaan van De Kooy, ja voor mij was dat het hoogtepunt van deze tocht” aldus Marielle.

Op een ander stuk komen we Margreet tegen en die is zichtbaar blij als wij haar vertellen dat het nog maar een paar kilometer te gaan is en dan is het klaar. ,Nou gelukkig hoor maar ik had het niet willen missen, het was weer erg leuk”.

Op het laatste stuk zien we Els en die heeft zich niet goed voorbereid en die heeft het dus erg zwaar. ,,Kunt u eens omschrijven hoe dat dan voelt?” vragen wij uit nieuwsgierigheid. ,,Nou het is net alsof ik m’n voeten niet meer voel, het lijkt wel alsof mijn lichaam bij mijn knieën ophoud, maar ik loop door want ik wil het halen”. Haar man loopt een heel stuk soepeler, die gaat het zeker wel halen, die eindstreep van de Halve van Den Helder editie 2019.

Foto’s: DHfoto

 

 

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie