Wadexcursie tegen lichtvervuiling

Port of Den Helder, de gemeente Den Helder, de provincie en Natuur en Milieufederatie houden maandag 5 november speciaal voor bedrijven een licht en donkerte Wadexcursie in Den Helder. Doel is individuele ondernemers inspireren, samen met hen te sparren over hoe om te gaan met buitenverlichting, en hoe ze daarmee bij kunnen dragen aan een Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Met al dit overvloedige licht versluieren we het zicht op de sterren. Het versterken van de kwaliteit duisternis is belangrijk voor onze gezondheid, de natuur, voor de beleving van mensen en uit het oogpunt van energiebesparing.

Lichtadviezen
Tijdens de bijeenkomst krijgen de deelnemende bedrijven tips om lichtvervuiling tegen te gaan. Hierbij wordt rekening gehouden met economische belangen, veiligheid en arbeidsomstandigheden. Bovendien kunnen bedrijven een bezoek van het team aanvragen om samen op de eigen locatie te kijken welke kansen er zijn voor verbetering van de verlichting.

Kansen Den Helder
In Den Helder liggen kansen om de lichtuitstraling naar het Wad terug te dringen. Een aantal partijen gaat hier al flink aan bijdragen. Waaronder Port of Den Helder, de NAM, Rijkswaterstaat en Defensie. Zij hebben de adviezen al ter harte genomen en nemen effectieve aanpassingen in de buitenverlichting op de bedrijventerreinen:

Port of Den Helder vervangt de komende weken de terreinverlichting op de Paleiskade. Daar staat nu felle verlichting met een sterke uitstraling. Defensie vervangt de komende vijf jaren de terreinverlichting in Den Helder door LED verlichting. De nieuwe verlichting veroorzaakt minder strooilicht. Daarnaast past het in het energiebesparingsproject dat loopt op de marinebasis. Rijkswaterstaat heeft langs de weg naar de veerhaven de verlichting al vervangen door LED verlichting. De NAM bereidt voor hun locatie op industrieterrein Oostoever de transformatie naar LED verlichting voor.

 

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie