Volop activiteiten rond Anna Clasina Leijer

Stichting Afgestoft heeft september omgedoopt tot de maand van Anna Clasina Leijer. Het is 28 september namelijk precies honderd jaar geleden dat de Helderse fotografe overleed.

Leijer was een van de weinige Nederlandse vrouwen die aan het eind van de negentiende eeuw zelfstandig een onderneming in fotografie dreef. Haar fraaie foto’s zijn in het bezit van het Rijksmuseum en Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de koninklijke Verzamelingen in Den Haag en Marinemuseum in Den Helder.

Leijer (geboren in Den Helder op 11 augustus 1860) had een goede band met de Koninklijke Marine en legde vanaf Willemsoord het bezoek en vertrek van oorlogsschepen vast. Werk van haar hand werd in 1894 aan de koninginnen Emma en Wilhelmina geschonken.

Op 28 september is het een eeuw geleden dat Leijer in Den Helder overleed. Op haar sterfdag wordt op de Algemene begraafplaats het door Lex Duijvelshoff gerestaureerde graf opnieuw onthuld. En ’s avonds is er in café Kaper aan de Zuidstraat een beameravond over leven en werk van Leijer.

Bakkerij Bos presenteerde donderdagmiddag het Anna Clasina Leijer gebak, dat vanaf vrijdag de rest van het jaar te koop is. Cees van der Wel toonde een ter ere van de fotografe ontworpen postzegel.

Het eerste gebakje en de eerste postzegel werden donderdag overhandigd aan wethouder Trees van der Paard. Bij de overhandiging waren ook enkele uit Den Haag gekomen familieleden van Leijer aanwezig.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie