Vervanging onderzeeboten

Vergaande samenwerking met andere landen is volgens Defensie noodzakelijk bij de vervanging van de onderzeeboten, maar samen met een ander land een onderzeeboot ontwikkelen lijkt lastig. Dat kwam naar voren uit een briefing van Defensie in de Tweede Kamer woensdag, zo meldt nu.nl

De huidige vier onderzeeboten van de Walrus-klasse gaan mee tot 2025. Minister Jeanine Hennis (Defensie) wil ze vervangen door een type dat opnieuw langdurig over de hele wereld kan worden ingezet.

Daarvoor is 2,5 miljard euro gereserveerd. Defensie kijkt vooral naar Noorwegen dat nu ook naar vervanging van zijn onderzeeboten kijkt.

De contacten met Noorwegen zijn ”zeer intensief”. Maar de Noren willen kleinere boten dan Nederland. Ze hebben geen behoefte aan onderzeeërs die mondiaal kunnen opereren. Momenteel werkt de onderzeedienst al samen met andere landen.

Dat gebeurt op het gebied van onderzoek, onderhoud en opleiding. In verband met de kosten wil Defensie de samenwerking voor de nieuwe boten verder uitbreiden.

De marine gebruikt de onderzeeboten voornamelijk voor het vergaren van inlichtingen. Een besluit over de aanschaf van nieuwe onderzeeboten zal door het volgende kabinet worden genomen. Bron: www.nu.nl

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie