Vernietigend boek over Helderse politiek

De politiek in Den Helder bestaat uit partijen zonder visie, ze willen eigenlijk allemaal hetzelfde en bemoeien zich met dingen waar ze niets over te zeggen hebben. De burger verdiept zich er niet genoeg in om het goed te begrijpen en de media hebben geen tijd, geld of menskracht om zaken goed uit te diepen. Maar is Den Helder daarmee uniek? Welnee, zo is het bijna overal.

Journalist Chris Aalberts liep maanden rond in het Helderse. Hij sprak met dertig tot veertig personen, bezocht verkiezingsdebatten en de lokale media en besloot er uiteindelijk een boek van te maken. Het heeft de titel “Palermo aan het Marsdiep. Analyses van falend lokaal bestuur” en werd donderdagavond gepresenteerd in School 7. De belangstelling was groter dan hij zelf vooraf had verwacht, maar een bestseller, zo schat Aalberts in, zal het boek niet worden.

“Ik weet eigenlijk niet of de titel ergens op slaat”, begon hij de avond. “Ik las het jaren geleden eens in het NRC.” Het boek gaat natuurlijk over de marinestad, maar ach, de naam van de stad komt niet in de titel voor, “dus wie weet zijn er mensen die denken dat het niet over Den Helder gaat.” Dat doet het dus wel en Aalberts heeft het boek onderverdeeld in elf ‘lessen’. De eerste gaat over de partijen zonder visie, waarbij Beter voor Den Helder donderdagavond met naam werd genoemd. “Ze hebben standpunten, maar geen idee waar ze naartoe willen met de stad.”

Machteloos
Les 2 heeft de titel “machteloos over hoofdzaken” meegekregen en gaat over het feit dat partijen allemaal dingen roepen over zaken waar de lokale politiek niets over te zeggen heeft. Denk aan het ziekenhuis, defensie en onderwijs. “De raad staat bij die onderwerpen met lege handen.” Ook het samenwerken in de regio is wel leuk, maar maakt wel dat de afzonderlijke raad minder invloed heeft. “Den Helder heeft in die samenwerkingsverbanden nooit een doorslaggevende stem.”

En zo ging Aalberts (die onder meer schrijft voor TPO.nl en het Noordhollands Dagblad) vlotjes het boek door, af en toe de vinger op de zere plek leggend. “De gemeenteraad is de baas, maar dat betekent niet ze overal iets over kunnen en moeten zeggen en dat er dan ook moet worden geluisterd.” Ook gaat hij in het boek in op ‘incompetente raadsleden’, waarbij hij Ybeltje Berckmoes (VVD, via raad Den Helder naar de Tweede Kamer) als voorbeeld gaf, net als ex-wethouder Dirk Pastoor. Het geeft een slecht beeld van de politiek en maakt bovendien dat goede mensen niet in een raad willen.

Partijhoppen
Ook de rondtrekkende politicus komt aan bod, zoals Danielle Pater (nu Beter voor Den Helder, eerder Stadspartij en Trots op Den Helder). Dit fenomeen noemt Aalberts overigens wel redelijk Helders, het is iets dat je niet veel terugziet in andere gemeenten of landelijk. Het partijhoppen in Den Helder is ook mogelijk omdat er volgens de auteur inhoudelijk heel weinig verschil zit tussen de partijen.

Aalberts eindigt zijn boek met conclusies: er is verwarring over taken (wat kan de gemeente wel en niet doen), de partijen hangen vaak als los zand aan elkaar en er is vaak geen controle; de partijen hebben weinig macht over hun eigen raadsleden en de media is vaak niet in staat tot goede controle van de politiek. Omdat laatste op te lossen had Aalberts nog wel een tip voor de inwoners van Den Helder: maak allemaal een tientje over aan Den Helder Actueel, zodat de site een journalist in dienst kan nemen die zich als echte waakhond vastbijt in de politiek.

Het boek kost 17,50 euro en is onder meer via Bol.com te koop. Aalberts is zaterdag te gast bij LOS radio in het programma “De Week op Zaterdag”.

Bron: LOS-mediapartner DEN HELDER ACTUEEL

 

1 Reactie op Vernietigend boek over Helderse politiek

Geef een reactie