Verdachte objecten opgraven op de Helderse stranden

verdachte objecten

Het opgraven en opruimen van verdachte objecten op de Helderse stranden is dinsdagochtend begonnen. Het bedrijf REASeuro begon in alle vroegte met gaten graven op de plaatsen waar afgelopen week ijzeren voorwerpen werden gezien. Dit na het minutieus scannen van het strand met speciale apparatuur. Strandzoeker Ed Mallekoote kwam ook een kijkje nemen en explosieven expert Ad van Riel nam alle tijd om hem te vertellen waar ze mee bezig zijn.

Verdachte objecten

verdachte objectenOp het stuk tussen Huisduinen en strandslag Donkere Duinen hebben de explosieven experts al gezocht op plaatsen waar de apparatuur vorige week verdachte objecten zag. Een spuitbus, ijzerhoudende steen vonden ze wel maar nog geen explosieven. “Misschien heeft Ed Mallekoote alles al gevonden” zegt Van Riel lachend. Maar ze zijn nog niet klaar en straks bij laag water gaan ze ook nog een keer vanaf Huisduinen kijken op de plekken waar ze met hoog water nog niet bij kunnen komen.

Aandacht in de pers

Mallekoote heeft met zijn signalen naar de pers wel zijn doel bereikt. Er is door de gemeente een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd en de stranden kunnen straks veilig verklaard worden. De strandzoeker zegt hierover: “Al halen ze maar één explosief weg dan is het al geslaagd, je moet er niet aan denken dat een kind een explosief vindt”. Ondertussen gaan Van Riel en zijn collega stug door met zoeken onder het toeziend oog van alle media. “Ik ben drukker met de pers als met mijn werk” zegt hij lachend. De zoekgaten worden na afloop weer keurig dichtgemaakt.

Mochten er toch nog explosieven gevonden worden zal de politie en de Explosieven Opruimingsdienst geïnformeerd worden. De gevaarlijk objecten zullen dan door de E.O.D. onschadelijk gemaakt of veilig gesteld worden.

foto’s DHfoto

 

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie