Van Speijk redt opvarenden uit zee

De bemanning van Zr.Ms. Van Speijk redde op zaterdag 27 januari negen opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische zee. Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied ontdekte het schip eerder die nacht.

Het fregat was in de buurt voor een routinecontrole toen de bemanning van het vaartuig aangaf water te maken. Kort daarna brak brand uit en werd over de marifoon aangegeven dat het schip onbestuurbaar was.

De negen opvarenden (6 Venezolanen, 2 Colombianen en 1 Dominicaan) zijn hierna van boord gesprongen. Met de NH-90 boordhelikopter en de kleine vaartuigen van de Van Speijk zijn de drenkelingen uit het water gehaald, aan boord van de Van Speijk opgevangen en verzorgd.

Het vaartuig is in de loop van de nacht gezonken. De Van Speijk heeft nog gezocht naar restanten en heeft zeker gesteld dat er geen gevaar voor de scheepvaart bestond. De drenkelingen zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten van Aruba, die nader onderzoek doen naar de situatie en de omstandigheden.

Zr.Ms. Van Speijk opereert sinds eind oktober als stationsschip in het Caribisch gebied. Voor het bestrijden van drugshandel heeft het schip een Amerikaans Law Enforcement Detachment van de kustwacht aan boord.

In het kader van drugsbestrijding was zij eerder al succesvol: op 22 december onderschepte de Van Speijk 550 kilo cocaïne op een Go-Fast en op oudjaarsavond werd ruim 1600 kilo cocaïne onderschept.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie