Van Amstel gebruikt drone voor inspecties

Zr. Ms. Van Amstel gebruikt een drone om overvolle migrantenvaartuigen te inspecteren. Het multipurposefregat vaart op dit moment op de Middellandse Zee voor het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Na een eerste inspectie door de drone kunnen de RHIB-motorboten van de Van Amstel de migrantenbootjes veiliger benaderen. De Van Amstel heeft geen boordhelikopter mee. De hangaar en en het helikopterdek dienen om eventuele migranten op te vangen.

De drone, gewoon verkrijgbaar op de markt, maakt zo toch inspecties vanuit de lucht mogelijk. Op het schip is live mee te kijken met de filmopnames. Het onbemande verkenningstoestel fotografeert ook. Film- en fotobeelden worden opgeslagen voor nadere analyse.

De drone kan ook van nut zijn tijdens (orkaan-)hulpoperaties, evacuatie of bij verhoogde dreiging tijdens havenbezoeken.

Het is een veilig en goedkoop middel om snel een overzicht van een situatie te krijgen zonder dat de eigen bemanning zich in mogelijk gevaarlijke situaties hoeft te begeven.

De drone wordt tijdens de taak voor Frontex uitvoerig getest, de ervaringen teruggekoppeld aan het Maritime Warfare Centre in Den Helder.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie