Uniek portret van verzetsheld Arondéus voor de provincie

De stichting Roze in Verzet schenkt een schilderij van Willem Arondéus aan de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Joke Geldhof en voormalig Statenlid Aukelien Jellema (woonachtig in Den Helder) nemen het schilderij op 8 mei na de Willem Arondéuslezing in ontvangst. De lezing wordt gehouden door voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Stichting Roze in Verzet richt zich op de beeldvorming rond homoseksuele verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Voorzitter Gerrit Reijnen: “De naamgever van de lezing, Willem Arondéus, was daar een lichtend voorbeeld van. Met financiële ondersteuning van vertegenwoordigers uit de LHBT-community in ons land heeft de Amsterdamse schilder Herman Morssink een buitengewoon portret geschilderd van Arondéus.” Jellema mag het in ontvangst nemen, omdat zij de afgelopen vier jaar voorzitter is geweest van de Willem Arondeus (WA) werkgroep.

Vrijheid
De Willem Arondéuslezing is in 2005 ingesteld door Provinciale Staten van Noord-Holland. Deze jaarlijkse lezing over vrijheid is een eerbetoon aan de, openlijk homoseksuele, verzetsheld Willem Arondéus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 27 maart 1943, pleegde een verzetsgroep onder zijn leiding een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister, waardoor ze het de Duitse bezetter moeilijk maakten om Joodse inwoners op te sporen. Arondéus werd samen met de andere leden van de groep opgepakt. Uiteindelijk werden ze allemaal geëxecuteerd. Willem Arondéus ligt begraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

Peter van Uhm was van 2008 tot halverwege 2012 commandant der Strijdkrachten. Zijn veertig jaar lange militaire carrière stond in het teken van het behouden van vrede. Ook als burger is het de missie van Van Uhm mensen te inspireren en van de wereld een betere plek te maken. Met de laatste woorden van Willem Arondéus in gedachten kijkt Van Uhm terug op enkele specifieke momenten uit zijn eigen leven.

Praktische informatie
Locatie: Grote of St. Bavokerk, Grote Markt 22 (noordzijde), 2011 RD in Haarlem
Tijd: De lezing start om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.15 uur.
Aanmelden: via e-mailadres arondeuslezing@noord-holland.nl.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie