Tijd voor excellent cameratoezicht

Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen camerabewakingssystemen, waarvan meer dan de helft niet voldoet. Om deze reden lanceerde minister Ferd Grapperhaus begin dit jaar de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’. In navolging hiervan wil de gemeente Den Helder haar ondernemers activeren mee te doen aan de “Scan Excellent Cameratoezicht”.

In de periode van 21 tot en met 24 mei worden ongeveer 250 ondernemers in vijf winkelgebieden in Den Helder bezocht. Ondernemers kunnen zich bij het promotieteam aanmelden voor de gratis scan, waarbij hun camerabeelden worden beoordeeld en er advies wordt gegeven over maatregelen die kunnen worden genomen om de kwaliteit te verbeteren. Den Helder heeft hiervoor de handen ineengeslagen met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH).

Met de gratis Scan Excellent Cameratoezicht en de rapportage die de deelnemers na de scan ontvangen, worden zij in staat gesteld om de kans op geschikte camerabeelden voor opsporing aanzienlijk te verhogen. Bovendien leren ondernemers hoe zij de preventieve kracht van hun camerasysteem kunnen vergroten. Daarbij kunnen zijn na de scan – wanneer nodig – gerichte vragen stellen aan een installateur. Vaak blijkt het niet nodig om een kostbare investering te doen. Regelmatig zijn met kleine aanpassingen grote verbeteringen mogelijk.

Winkelgebieden
De winkelgebieden die worden bezocht zijn in Julianadorp, De Schooten, Nieuw Den Helder, het Ravelijngebied en het centrum. Hiernaast zijn diverse ondernemers buiten deze winkelgebieden door de gemeente geselecteerd. De Scan Excellent Cameratoezicht is van toepassing op ondernemers die reeds een camerasysteem hebben. Naast de scan wordt een aantal pakket trainingen en workshops met betrekking tot ondermijning, cybercrime, overvaltraining en winkeldiefstal aangeboden. Dit aanbod van trainingen geldt voor alle ondernemers.

Ondernemers worden voorafgaande aan het bezoek door de betreffende promotiemedewerkers geïnformeerd middels een brief van de gemeente Den Helder, ondertekend door burgemeester Koen Schuiling. De promotors worden met naam in de brief genoemd, zijn herkenbaar vanwege hun RPC kleding en zullen zich ter plaatse legitimeren. Ondernemers die nu al meer willen weten over de kwaliteitseisen van cameratoezicht kunnen terecht op de website https://www.rpcnh.nl/themas/excellent-cameratoezicht/.

RCPNH
Het RPCNH is een initiatief van onder andere Politie en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het RPC werkt op provinciaal niveau en juist daarin schuilt een belangrijke kracht. Vanuit de samenwerking tussen de partners als het georganiseerde bedrijfsleven, gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en de brandweer worden initiatieven opgezet en veiligheidsprocessen in gang gezet. Deze partijen – de strategische partners- delen kennis en de kosten. Het RPC stelt het programma samen en organiseert de uitvoering.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie