Thales test radiogolven bij marine

Thales Nederland gaat de Near Field Meet Range van de Koninklijke Marine in Den Helder gebruiken. Dit is de grootste indoor meetruimte van Nederland voor het testen van zend- en ontvangstpatronen van antennes voor communicatie en radar.

De Directie Materiele Instandhouding (DMI) en Thales tekenden vrijdag de medegebruiksovereenkomst. Directeur DMI Boelema Robertus gaf aan dat intensieve samenwerking met bedrijfsleven en kenniscentra essentieel is voor een innovatieve, flexibele en betaalbare marine.

“Met het medegebruik van de Near Field Meet Range door Thales is deze samenwerking weer een stapje verder. Thales heeft zelf wel de beschikking over een kleinere testfaciliteit, maar de grotere L-band radarsystemen kunnen daar niet worden gemeten”.

Radarsystemen die ver moeten kijken, maken gebruik van langere golflengtes. Dat geldt bijvoorbeeld voor de rondzoekradar SMART-L van de luchtverdedigings- en commandofregatten. De benaming L-band komt voort uit een internationale afspraak over indeling van frequenties.

Dankzij de radiogolven met een hoge frequentie kunnen ze bijzonder ver ‘kijken’, tot 1.500 kilometer. Door de grotere golflengte heeft de Smart-L een grotere antenne nodig. En om de grote antennes te kunnen doormeten is een ruimte als de Near Field Meet Range nodig.

Thales ontwikkelt en produceert de systemen, terwijl Defensie ze gebruikt en onderhoudt. Voor Thales maakt de overeenkomst het ontwikkelen, testen en produceren van radarsystemen mogelijk.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie