Stijging waterschapsbelasting in 2019

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG

Het bestuur van het hoogheemraadschap heeft 14 november de begroting voor 2019 vastgesteld. In 2019 betalen de meeste huishoudens en agrariërs gemiddeld 1,5 procent meer waterschapsbelasting dan in 2018.

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier moet meer investeren in veilige dijken en het waterbeheer. Achtergrond is de klimaatverandering die gepaard gaat met hevige buien, langere perioden van droogte en een snellere stijging van de zeespiegel

Daarbij komen de prijsstijgingen en hogere personeelskosten door een nieuwe cao. Die veroorzaken hogere kosten voor de zuivering van het afvalwater en het watersysteem. Gemiddeld stijgen de belastingopbrengsten met 1,5%. De stijging van de waterschapsbelasting is beperkt gebleven door gebruik te maken van de reserves.

“We nemen niet alleen maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken”, licht portefeuillehouder Jan Kramer van het HHNK. toe. “We willen als waterschap zelf ook steeds minder CO2 uitstoten. Bijvoorbeeld via de bouw van zonneparken op rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ook stimuleren we agrariërs -met subsidies uit het Landbouwportaal – bij te dragen aan een duurzame bodem.”

Foto: Aanleg gemaal Eijerland op Texel. (Fotograaf: Videolux)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie