Steun voor referendum groeit snel

Het gaat hard met het verzamelen van handtekeningen voor een referendum over het stadhuis. Gemeentebelangen (GB) meldt inmiddels al vijfhonderd steunbetuigingen binnen te hebben.

Om daadwerkelijk tot een referendum te komen, zijn er minimaal duizend nodig, zo meldt Den Helder Actueel.

De nieuwe partij van ex-wethouder Geurt Visser, die in 2018 mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, wil dat het volk zich uitspreekt over de keuze van een (nieuw) stadhuis. Het college heeft het huidige plan, op verzoek van de coalitie, wel tijdelijk ingetrokken, maar de verwachting is dat dit plan, al dan niet aangepast, binnenkort weer terugkeert op de agenda.

Met honderd handtekeningen kan GB de raad om een uitspraak over het referendum vragen. Als de raad dit initiatief steunt, krijgen de initiatiefnemers twee maanden de tijd om duizend handtekeningen te verzamelen.

Inmiddels is er steun van in elk geval de fracties van Behoorlijk Bestuur, Fractie Vermooten, Beter voor Den Helder en de Vrije Socialisten. Dat zijn in totaal acht van de 31 raadsleden, maar GB verwacht ook steun van de Stadspartij, PvdA en GroenLinks, omdat die zich bij de laatste verkiezingen voorstander toonden voor een referendum over het stadhuis.

Als deze partijen een referendum inderdaad steunen, zijn er binnen de raad al zestien voorstanders, een nipte meerderheid.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie