Steun voor plannen postkantoor

Het raadsbesluit van september 2017 ten spijt, de plannen van Tuin BV voor het voormalige postkantoor kunnen op voldoende steun van de politiek rekenen. De verwachting is dat de aangevraagde omgevingsvergunning verleend wordt en dat ook de aanpassingen van het uiterlijk van het gebouw op geen bezwaren stuiten.

De gemeenteraad besloot eind september 2017 dat een toekomstige koper van het pand geen wijzigingen mocht aanbrengen aan het uiterlijk. Horeca is toegestaan, woningen geen probleem, cultuur uiteraard, maar een ander uiterlijk was uit den boze. Alleen CDA en VVD stemden toen tegen. Huidig wethouder Kees Visser (VVD) was toen nog raadslid en stelde “Het lijkt wel of we met dit amendement er alles aan doen om het onmogelijk te maken gegadigden te vinden die iets moois van dit pand willen maken.” Huidig wethouder Tjitkse Biersteker (CU, toen raadslid) benadrukte destijds dat het besluit slecht bedoeld was om toezeggingen van de wethouder te formaliseren.

Die wethouder was toen Odd Wagner. Hij had eerder al toegezegd dat het horecadeel niet meer dan 10 procent zou zijn én dat het uiterlijk van het postkantoor niet zal worden aangepast, maar toch wilden een aantal fracties dit zwart-op-wit vastgelegd hebben.

Geen probleem
Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en zijn de plannen van Tuin BV via de Helderse Courant bekendgemaakt. Mooi of niet, het uiterlijk verandert wel degelijk. Dat vindt ook raadslid Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder, die in 2017 voor het besluit stemde. “Er staat mij niets bij van een ander besluit sinds september 2017, maar ik heb er geen moeite mee. Het uiterlijk verandert, maar het is wel een verbetering en de structuur van het gebouw blijft intact, dat is voor mij voldoende.”

Ook Frans Klut van D66 is niet tegen de plannen. “Als ze het mooier maken, vind ik het prima!”. De VVD was in 2017 al tegen het besluit en heeft nu ook geen moeite met de voorgenomen plannen. “Nee, er is geen nieuw besluit genomen door de raad, maar de constructie blijft staan. Veranderen de plannen het uiterlijk? Ja, maar niet de constructie en ik denk dat dit het maximale is wat je uit dit pand kunt halen”, aldus raadslid Jan Klopstra. “Ik ben blij als het dit gaat worden, dat is dan zeker een verbetering met wat het was.” Volgens Klopstra is het begrip uiterlijk subjectief. “Het pand zelf blijft staan, het wordt alleen transparanter en er verdwijnt een aanbouw.”

Assorgia denkt dat het ook weinig uitmaakt of het wel of niet binnen de gestelde voorwaarden past. “Als het nodig is dat het plan eerst via de raad gaat voor een nieuw besluit, dan krijgt het een ruime meerderheid. De coalitie gaat het niet tegenhouden.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie