Steeds meer mensen houden van BOB

Veilig Verkeer Nederland is verheugd over de conclusie van een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd en naar de Tweede Kamer gestuurd onderzoek naar Rijden onder invloed, in de periode van 2002 tot 2017. De daling op de lange termijn is aanmerkelijk; van 4% in 2002 naar 1,4% in 2017.

Het is niet alleen gedaald, dat doet het al jaren, maar dit is het laagste niveau ooit gemeten. Dit betekent dat niet alleen de sociale norm in positieve zin opschuift, maar ook omarmt wordt. Steeds meer mensen handelen er naar.

Veilig Verkeer Nederland levert een bijdrage aan de Bob-campagne om het publiek zo gericht mogelijk te informeren over de risico’s van rijden onder invloed en mensen te motiveren om vooraf met elkaar de Bob-afspraak te maken. Bestuurders krijgen een beloning wanneer zij het gewenste gedrag vertonen. Bob-teams van Veilig Verkeer Nederland zijn actief tijdens vele grote jaarlijkse festivals.

Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel overtreders verschuift van de landelijke gebieden naar meer stedelijke gebieden. In de regio’s Limburg en Noord-Nederland worden in 2017 de meeste overtredingen geconstateerd. Mannen zijn vaker in overtreding dan vrouwen, maar de verschillen worden kleiner. Mannen in de leeftijdscategorieën 25-34 en 35-49 zijn het vaakst in overtreding, onder de vrouwen is dit de leeftijdscategorie tussen de 25 en 34 jaar.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie