Stadshart succesverhaal op congres

“Jaren terug gaf ik ons centrum als rapportcijfer een 3, nu een 8. Er is echt heel veel gebeurd hier”, zei de Helderse wethouder Kuipers maandagmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Tijdens een landelijk congres in Breda mogen zes voorbeeldsteden maandag laten zien wat zij de afgelopen jaren hebben gedaan aan het vitaler maken van de binnenstad. Een van die steden is Den Helder.

Kuipers: “Lelijke panden zijn opgeknapt, het versnipperde winkelgebied hebben we compacter gemaakt. Zeker twintig winkeliers hebben hun zaak verplaatst. De winkels zitten nu dicht bij elkaar.Ook waren er veel gaten in de binnenstad. Die zijn inmiddels opgevuld met onder meer nieuwe woningen. Er komt ook meer horeca, we hebben al een mooie nieuwe bibliotheek gekregen, een nieuwe schouwburg en een stationsplein.”

Den Helder hoopt door al deze inspanningen uiteindelijk meer toeristen te trekken. “Jaarlijks rijden er één miljoen mensen door Den Helder, op weg naar Texel”, weet Kuipers. “We zien al dat er vorig jaar meer mensen van Texel een dagje naar Den Helder kwamen. Hopelijk worden dat er dit jaar weer meer.”

Steeds meer gemeenten maken met winkeliers, horeca, de vastgoedsector, provincie en de landelijke overheid serieuze plannen om het centrum weer leefbaar, gezellig en mooi te maken. De economische crisis leidde immers tot een enorme winkel-leegstand, die in sommige steden wel opliep tot 30 procent.

Tijdens het congres tekenen negen gemeenten een zogenoemde retaildeal, waaronder Amersfoort en Zoetermeer. Daarmee komt het aantal deals op 152. Ook staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken zal haar handtekening zetten.

Keijzer benadrukt dat aantrekkelijke winkels cruciaal zijn voor steden en dorpen. “Door de enorme toename van webwinkels, moeten winkeliers nu echt inzetten op digitalisering. Dat is de manier om meer producten te verkopen. Ook de slager en schoenenzaak op de hoek moeten het mogelijk maken dat klanten online een bestelling kunnen doen. Daarmee behouden we plaatselijke winkels, en daarmee lokale inkomsten en banen.” (Bron: nos.nl)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie