Sluis Oostoever moet superstorm aan kunnen

Zeven kunst- ofwel waterwerken in Noord-Holland kunnen een toekomstige superstorm niet doorstaan. Om ook straks de veiligheid van het achterland te garanderen tegen het opstuwende water, neemt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) maatregelen.

De zeven afgekeurde kunstwerken zijn alle sluizen: de sluis Oostoever in Den Helder, de Sassluis in Enkhuizen, de keersluis in Broekerhaven, de Grote Sluis in Hoorn en de Hornsluis, Noordersluis en Zuidersluis in Schardam.

Deze waterwerken hebben vaak een rijk verleden en vijf ervan zijn zelfs rijksmonument. Dit betekent dat de verbeteringen moeten passen in deze historie. Daartoe heeft HHNK het bureau Tauw/Friso Civiel in de arm genomen.

De komende maanden gaat het projectteam het gesprek aan met de omgeving, op zoek naar specifieke gebiedskennis en de verhalen achter het kunstwerk. Om te komen tot een aanpak die het karakter van de sluizen eer aan doet én in het landschap past. Daarvoor organiseert het waterschap in het nieuwe jaar inloopbijeenkomsten in het gebied.

Meer informatie hierover komt binnenkort op de site www.hhnk.nl/7kunstwerken. Direct aanwonenden worden per brief uitgenodigd. In augustus 2019 moet voor iedere sluis bekend zijn wat het voorkeursalternatief is.

Foto: sluis Oostoever in Den Helder. (Foto: HHNK)

 

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie