Schuiling veegt prominent partijgenoot de mantel uit

Burgemeester Schuiling roept VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff op om pal te staan voor het demonstratierecht. Dat doet Schuiling (VVD) per ingezonden brief in de landelijke krant NRC van zaterdag 24 november. Aanleiding is Dijkhoffs pleidooi op Facebook voor een verbod op antipieten-demonstraties in de weken dat Sinterklaas in het land is.

Het recht om te demonstreren is een van de oudste grondrechten, schrijft Schuiling. “Hoewel het geen onbeperkt recht is, tracht een overheid een demonstratie goed en veilig te faciliteren. Zij onthoudt zich van een oordeel over de inhoud van de boodschap en, als het even kan, brengt de demonstratie binnen oog- en gehoorsafstand van datgene waar de demonstranten tegen ageren.”

Het faciliteren van dergelijke demonstraties is geen geringe opgave, ook al om dat het moeilijk uit te leggen valt waarom ook bij een kinderfeest gedemonstreerd mag worden. Maar de Grondwet en de daaruit voortvloeiende wetten staan het toe en gezagsdragers hebben daar een eed op gedaan.

Schuiling: “Soms betekent dat dat je de rug recht, de tegenwind trotseert en voor onze liberale democratische waarden staat. Je legt de verbinding tussen mensen met uiteenlopende opvattingen, zelfs als dat moeilijk is.”

“Zet dat nu eens af tegen de uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Wie wordt geholpen met zijn suggestie het recht op demonstratie even terzijde te schuiven?”, vraagt Schuiling zich af. “Waarom staat de voorman van de liberale partij niet voor kernwaarden van onze democratische rechtsstaat? Waarom surft hij mee op de golven van populisten? Hij had de samenleving een grotere dienst bewezen door náást de burgemeesters te staan.”

Foto: DHfoto

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie