Schipper wint spannende etappe Tour

De tweede etappe van de Tour de Lasalle is vanavond gewonnen door Sjaak Schipper. Hij was de sterkste in de sprint. Joris Blokker kwam als tweede over de meet en Ruud Slagter als derde.

Vijfenzeventig renners zijn nog in koers voor de omloop door Nieuw Den Helder-zuid en de Koegraspolder, 71 kilometer in totaal. Thijs Zuurbier vertrekt in het geel met Tijs Dekker op de tweede plek in het algemeen klassement. Ruud Slagter en de groene truidrager Joris Blokker volgen op de derde en vierde plaats.

De verschillen tussen de koplopers zijn slechts enkele (bonificatie)seconden. Wat eigenlijk ook voor de rest geldt. Zo staat de nummer 50 van het klassement om maar 14 seconden van het geel. “Het peloton zit dus nog dicht op elkaar en er kan nog van alles gebeuren”, blikt onze verslaggever Cees Smit vooruit.

Chaotische start
De vliegende start bij de rotonde Zandkreekweg verloopt chaotisch, doordat renners de binnenbocht nemen en de auto van de wedstrijdleider de buitenbocht, waardoor deze achterop raakt en de koers niet naar behoren kan vrijgeven.

In een lichte miezerregen rijden acht man op kop onder wie Zuurbier. De nattigheid kan vooral het bochtige en hobbelige defensieweggetje bij de Nieuweweg glad en gevaarlijk maken. Maar valpartijen worden niet gemeld.

Blokker attent
Eerste doorkomst op de Jan Verfailleweg. Er wordt gespurt voor de punten. De groene truidrager Joris Blokker is attent en komt als tweede door. Ferry de Ruiter derde. Remco Bertelink wint de tussensprint. Het peloton zit nog goed bij elkaar, op een negental achterblijvers na. Die gaan een lastige avond tegemoet.

Zuurbier ontketend
Dertien minuten later de tweede doorkomst. Het peloton is in tweeën gebroken. Zuurbier lijkt ontketend. Twintig renners gaan voorop met daarin de gele en de groene trui. Achtervolgers jagen op hen onder leiding van ploeg De Spartaan.

40-plussers
De derde doorkomst is voor Joris Blokker die zijn positie in het puntenklassement versterkt. Met hem komt het geel door, en ook Ferry de Ruiter van de 40-plussers.
De vierde passage is een belangrijke, want er zijn boni-secondjes te vergeven, respectievelijk 8, 6 en 4 seconden. Joris Blokker is de snelste, gevolgd door Ruud Slagter en Tibor Zwaan.

Favorieten vooraan
Rond kwart over acht de voorlaatste doorkomst, een man of veertien met de gele trui aan kop sleurend. Alle favorieten zitten vooraan onder wie Blokker en Zwaan. Door zijn winnende tussensprint staat Blokker nu op 6 seconcen van de gele trui.

Laatste ronde
Paraplu’s gaan open, de laatste ronde. Slaat Blokker zijn slag? Bij winst pakt hij het geel en het groen. De ontknoping is een lange spurt. Sjaak Schipper wint, tweede is Joris Blokker en Ruud Slagter derde. Blokker pakt 6 seconden bonificatie en daarmee – waarschijnlijk – het geel.

Eerste reacties
Sjaak Schipper in een eerste reactie: “Dit was mijn aankomst, vorig jaar won ik hier ook.” Blokker: “Sjaak trok de sprint perfect voor mij aan, daar ga je dan niet over heen.”

Foto: DHFOTO.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie