Renovatie stadhuis wordt voortgezet

De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met het verder gaan met de renovatie van het stadhuis. De fracties van Sociaal Lokaal, CDA, D66 en VVD stemden tegen, de rest van de raad voor.

Dezelfde verhouding (18 voor, 13 tegen) koos voor extra geld voor klimaatplafonds en het verwijderen van balkons. Alle fracties deden nogmaals hun zegje, maar niemand wisselde van standpunt.

Er waren een aantal insprekers, waaronder de voorzitter van de Ondernemingsraad. Hij overhandigde een petitie die door 327 ambtenaren van een handtekening was voorzien. De boodschap aan de raad: kies voor nieuwbouw of doe de renovatie goed! “We gingen ooit van een weeshuis naar een aangepast bejaardenhuis, wanneer geeft u ons en de stad Den Helder een echt stadhuis?”

Er komt een goed stadhuis, meent de meerderheid van de raad. Zeker nu er op het laatste moment nog aanpassingen zijn gemaakt ten behoeve van het binnenklimaat.

Het kost wel meer dan de ooit gestelde 9 miljoen, maar “renovatie is nog steeds de allergoedkoopste manier om weer 20 jaar vooruit te kunnen”, stelde Peter Reenders van de Stadspartij.

“Ondanks dat we 2,1 miljoen meer gaan uitgeven voor een goede werkplek voor onze ambtenaren.” De tegenstanders zien het somber in. “Wederom wordt een zwarte bladzijde toegevoegd aan dit dossier”, sprak Hans Verhoef (D66).

Verhoef (D66): “Wij waren altijd voor nieuwbouw in het centrum. Een andere weg is gekozen, maar wie gelooft er nog in? Er moet steeds meer geld bij, nu ook weer voor het binnenklimaat.”

Ook Kees Visser (VVD) snapt het ook niet meer: “duurzaam is niet meer nodig, de 9 miljoen wordt 13,2 miljoen en misschien nog wel meer, er zijn nog vele vraagtekens en een risico dat de aanbesteding gaat mislukken. Vele partijen zeggen doe het niet, het college staat er niet achter, maar het gebeurt toch. Het is een megalomaan project geworden.”

De raad koos er ook voor niet direct een deel van het gebouw te slopen, maar eerst te onderzoeken of er voor de straks overtollige ruimte interesse is van andere partijen, voor huur of koop.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie