Rapport college over verbonden partijen

Verbonden partijen. Keer op keer geven ze aanleiding tot gemopper binnen en vooral buiten de gemeenteraad. Omdat partijen als de Port of Den Helder, Willemsoord en Theater de Kampanje met een zekere regelmaat bij de gemeente aankloppen voor extra geld, om het hoofd boven water te houden.

Recent nog deed Willemsoord BV een beroep de gemeenschap. Of die ruim 550 duizend euro wilde bijpassen voor de vernieuwing en onderhoud van sluizen en kaden. Vers in het geheugen ook liggen de grote bedragen die de haven en de schouwburg extra nodig hadden. En in de nabije toekomst naar alle waarschijnlijkheid nog nodig zullen hebben.

De gemeenteraad gaat telkens morrend akkoord met de kredietaanvragen. Omdat de verbonden partijen te groot zijn om te laten omvallen. Maar vooral omdat de raadsleden er eigenlijk niet over gaan. Want de zeggenschap ligt bij het college van B en W.  De verbonden partijen voeren namelijk beleid uit dat eerder door de gemeenteraad is goedgekeurd. De raad mag alleen iets van de uitvoerende partijen vinden, maar erover besluiten dus niet.

Maar mogen wij dan wel maximaal geïnformeerd worden over hun financiële reilen en zeilen? Is de vraag van de raad aan het college. Transparantie dus.

B en W hebben zich daartoe bereid gevonden en een rapportage opgesteld waarin het havenbedrijf, Willemsoord BV, de stadsontwikkelaar Zeestad, Den Helder Airport en Baggerbeheer Den Helder zijn opgenomen.

Hoe zien hun financiën eruit en wat zijn de risico’s voor de gemeentekas? Een eerste blik in de nota leert dat Willemsoord, Zeestad en de luchthaven zwarte cijfers schrijven, het financieel wel rooien met het belastinggeld dat er tot nu toe ingestoken is. Maar het is allemaal wel mager; kleine en ook kwetsbare resultaatjes.

Het baggerbedrijf draait momenteel met verlies. De Port of Den Helder is het zorgenkindje met veel rode cijfers. Maar, aldus het rapport, de continuïteit van het havenbedrijf is  ‘minimaal tot en met februari 2020 verzekerd.’  In de nabije de toekomst zal er echter weer overheidsgeld bij moeten. Vooral de renovatie van de Van Kinsbergenbrug, het Zeedoksluiscomplex en de Oostoeverbrug gaan veel geld kosten.

Halverwege april bespreekt de gemeenteraad de Rapportage Verbonden Partijen, wat moet leiden tot een gesprek tussen raad als controleur en het college als de aandeelhouder van de ‘zelfstandige’ bedrijven.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie