Provincie wil geen concurrentie DHA

De provincie Noord-Holland heeft formeel bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen besluit van de provincie Groningen om een helihaven in Eemshaven mogelijk te maken.

“Den Helder Airport is uitstekend in staat om de offshore-industrie, voor olie, gas én wind, te blijven bedienen. Een extra helihaven is onnodig en zorgt alleen voor ongewenste concurrentie”, aldus de provincie.

Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “Vanuit Den Helder Airport, en ook vanuit de haven, wordt de offshore-industrie al jaren uitstekend bediend. Den Helder Airport ontwikkelt zich nog steeds, mede dankzij een stevige bijdrage van de provincie. Een concurrent op zo’n korte afstand betekent dat beide helihavens het moeilijk gaan krijgen.”

Nadat in 2011 het Ministerie van Defensie overwoog om het Maritiem Vliegkamp de Kooij ten zuiden van Den Helder te sluiten, kwam daarmee ook het voortbestaan van het civiele gedeelte van de Helderse luchthaven in gevaar.

De aanwezigheid van een helihaven in combinatie met de zeehaven van Den Helder is cruciaal voor het bedienen van de offshore-industrie en het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en daarmee voor de werkgelegenheid.

De provincie Noord-Holland besloot daarom om gedurende vijf jaar € 1,1 miljoen per jaar bij te dragen aan het behoud van de helihaven. Onder meer door deze provinciale bijdrage is het militaire gedeelte nog in gebruik bij Defensie.

Bond: “Met de 5,5 miljoen van de provincie hebben wij Den Helder Airport de kans gegeven om commercieel gezien op eigen benen te gaan staan.

Door de economische crisis was, en is, dat een enorme uitdaging, die de directie van Den Helder Airport goed opgepakt heeft. Wij verwachten nog een kleine groei in de vraag naar het aantal vluchten, maar onvoldoende om twee helihavens op zo’n korte afstand van elkaar te legitimeren”, meent de gedeputeerde.

“Als Groningen dit doorzet, is die investering weggegooid belastinggeld.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie