Protest tegen werk aan stationslocatie

Kunstenaar Rob Scholte protesteert dinsdag op het stationsplein tegen de sloop. Hij doet dit naar eigen zeggen uit naam van de architect, Joost van der Grinten. Die is, net als anderen, tegen de voorgenomen werkzaamheden.

Scholte, maar ook omwonenden, de architect van het station, de eigenaar van de watertoren en anderen zijn tegen de sloop die gepaard gaat met de herontwikkeling van de locatie. Het station en haar omgeving betreft bijzondere architectuur, het is het enige gave kopstation van na-oorlogse architectuur in Nederland.

Er is een rechtszaak aangespannen tegen de werkzaamheden, maar gemeente en Zeestad wachten de uitkomst daarvan niet af en zetten de sloop door.

Van der Grinten liet maandag nog weten niet gekend te zijn in de plannen en de strijd van de bezwaarmakers te steunen. Namens de architect besloot Scholte dinsdagochtend te protesteren.

De werkzaamheden voor de herinrichting van de stationslocatie zijn maandag van start gegaan. Omwonenden hadden eind vorig jaar de gemeente al gevraagd te wachten met de werkzaamheden, maar daar is dus geen gehoor aan gegeven. Ook enkele raadsleden verzochten de gemeente tevergeefs nog even te wachten.

Aan het dossier bij de rechtbank in Haarlem is een bericht van architect Van der Grinten toegevoegd. Die stelt de strijd van de Werkgroep Stationslocatie te steunen en zegt niet gekend te zijn “in aanpassingen op het ontwerp van het stationsgebouw, zoals dat indertijd is gemaakt”.

Volgens de werkgroep heeft de architect “persoonlijkheidsrechten, auteursrechten en daarnaast bestaat de mogelijkheid van exploitatierecht over zijn ontwerp van het stationsgebouw. De bijbehorende V-vormige muur aan noordzijde van het gebouw en het verhoogde terras aan de oostzijde van het gebouw zijn onlosmakelijk verbonden aan zijn ontwerp.”

De groep heeft de rechtbank verzocht de sloop van de muur tegen te houden en de gemeente te wijzen op haar verantwoordelijkheid om de door gemeente genoemde monumentaal waardige panden in ere te houden.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de zaak behandelt.

Het protest kreeg dinsdag in de loop van de ochtend meer steun van enkele omwonenden, waaronder Klaas Selie en Loes Vermeer-Lagerveld. Ook zij namen zitting op het muurtje en gaven aan “te blijven zolang het nodig is”.

“Als de rechter straks zegt dat het allemaal gewoon door mag gaan, dan heb ik daar respect voor en leg ik me bij die uitspraak neer”, aldus Vermeer-Lagerveld. “Maar dat Zeestad en gemeente de uitspraak niet eens wensen af te wachten, dat is onfatsoenlijk!”

Ook Tjitske Biersteker, oud-wethouder Dirk Pastoor en Sylvia Hamerslag kwamen langs om Scholte te steunen bij zijn protest. Bij de gemeente was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie