Powerplay provincie richting Den Helder

Voor 1 januari aanstaande zou de Helderse gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting moeten aannemen. Anders komt de stad onder preventief toezicht van de provincie. Dit heeft Den Helder vandaag te horen gekregen van het provinciebestuur.

Vorige week nam de Helderse gemeenteraad de begroting voor 2019 aan. Daar kan de stad mee vooruit. Probleem is wel dat het huishoudboekje over een periode van vier tot vijf jaar bezien niet sluitend is. Structureel moet er een miljoen euro bezuinigd worden.

De provincie als hoeder van sluitende gemeentebegrotingen, ziet het Helderse tekort niet zitten en eist een begroting waarin inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Op korte termijn moet de gemeente dat nu voor elkaar zien te krijgen. Anders komt men onder verscherpt toezicht, wat meer is dan een vrijblijvende aansporing. Verscherpt toezicht zou betekenen dat Den Helder voor elke uitgave toestemming moet vragen aan de provincie.

Het ziet er dus naar dat de raad voor 1 januari voor 1.000.000 euro per jaar een oplossing moet zien te vinden. Nu wilde de raad dit tekort in het voorjaar van 2019 wegwerken bij het vaststellen van de kadernota. Maar daar zou de provincie niet mee akkoord gaan. Het moet nu en voor het einde van 2018.

Voor meer informatie over preventief toezicht zie :PROVINCIE

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie