PostNL komt met Helderse postzegel

Ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017 geeft PostNL een postzegelvel uit. Tien bijzondere planten en bomen staan op de zegels afgebeeld. De Vanillestokjes uit Oranjerie De Groene Parel uit Den Helder is één van de kroonjuwelen.

Nederland kent ruim dertig botanische tuinen, 24 zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). De vereniging heeft 2017 in het teken gesteld om de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten planten en bomen in de spotlights te zetten. In deze tuinen staan 47.000 planten en bomen.

Op de afbeelding van Oranjerie de Groene Parel (tegenwoordig Hortus Overzee) pronkt de vanille, een kruidachtige orchidee die circa 30 centimeter lang wordt.

De Vanilla planifolia komt oorspronkelijk uit Mexico. De bloemen worden bestoven door orchideeënbijen, die een lichte geur verspreiden. Na bestuiving ontwikkelt de vrucht zich in vier weken tot ‘peul’.

Uit een selectie van circa honderd mogelijke planten en bomen koos ontwerper Robbert Zweegman tien ‘kroonjuwelen’ uit voor het nieuwe postzegelvel. Hij liet natuurfotograaf Edwin Giesbers deze allemaal vrijstaand fotograferen.

Het postzegelvel ‘Botanische Tuinen in Nederland’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 24 april te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie