Pas op voor vals geld

De kans om slachtoffer te worden van een oplichter met vals geld wordt de komende tijd alleen maar groter. Daarvoor waarschuwt de politie.

Oplichters proberen met valse bankbiljetten iets kleins te kopen. Op die manier raken zij van hun valse geld af, terwijl ze er zoveel mogelijk echt geld voor terugkrijgen. Vaak zijn het winkels die de dupe worden, maar winkeliers zijn ook degenen die vals geld vaak wel weten te herkennen en er scherp op controleren. Daarom proberen criminelen het ook tijdens evenementen, festivals of in het uitgaansleven.

Denk maar niet, dat een oplichter rekening houdt met het slachtoffer. De uitbater van een eettentje wordt net zo makkelijk slachtoffer als een van uw kinderen, die tijdens Koningsdag oud speelgoed verkoopt bij de vrijmarkt.

Let dus goed op, als u afrekent met contant geld. Want vals geld is te herkennen. Om te beginnen gaat het in de meeste gevallen om briefjes van vijftig euro, hoewel andere biljetten natuurlijk ook voorkomen.

Bankbiljetten worden gedrukt op speciaal papier. De inkt ligt er dik op, zodat je dat kunt voelen (een kopie is vaak glad). Verder is een watermerk aanwezig, dat goed te zien is als je het biljet tegen het licht houdt. Ook heeft een biljet een hologram.

Een vals bankbiljetin handen gekregen?, geef het dan niet opnieuw uit. Doe aangifte bij de politie, want mogelijk kan de dader gepakt worden en kunt u de oplichter aansprakelijk stellen voor de schade. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Hebt u de oplichter nog in beeld, bel dan meteen 112.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie