Overdracht plaquette Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van de Vloedlijn en wethouder Tjitske Biersteker tijdens een minuut stilte voor de Helderse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (Foto: Cathy Niesten).

Kinderen van basisschool De Vloedlijn stonden donderdagochtend stil bij de Helderse slachtoffers, tijdens de jaarlijkse overdracht van de plaquette: een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De overdracht vond plaats op het stadhuis aan de Drs. F. Bijweg.

Wethouder Tjitske Biersteker heette de kinderen van de school welkom en vertelde over het belang van dit monument met het oog op de vrijheid.

Achtergrond gedenkplaat
Op de gedenkplaat, in de hal van het stadhuis, staan de namen van twintig mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zij hebben gevochten tegen de discriminatie waarvan miljoenen mensen in de oorlog het slachtoffer zijn geworden.

De plaat werd onthuld op 14 mei 1946 in de hal van het raadhuis aan de Kerkgracht. Onder de tekst “Den Vaderland ghetrouwe Blijf ick tot inden doet” staan de namen van de slachtoffers. De plaquette is in  1987 overgebracht naar de hal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg. Dit was de laatste overdracht van de plaat op deze locatie, hij gaat namelijk mee naar de nieuwe locatie van het stadhuis.

Basisschool de Vloedlijn (vroeger de Strandjutter) adopteerde het monument in 1988. De oudste leerlingen van de groep dragen het ieder jaar over aan de leerlingen van groep 7.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie