Open Monumentendag zoekt locaties

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 vindt de 31ste landelijke editie BankGiro Loterij Open Monumentendag (OMD) plaats. Het evenement wordt dit jaar natuurlijk ook weer in Den Helder georganiseerd!

Het Comité Open Monumentendag Den Helder is weer hard aan het werk om een aantrekkelijk programma voor deze dag te organiseren. Het landelijk thema van Open Monumentendag van dit jaar luidt: “Boeren, burgers en buitenlui”.

De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

“Boeren, burgers en buitenlui” was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats.

Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak.

Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen.

Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

De organisatie vraagt iedere eigenaar/beheerder van een historisch pand of object (ook) dit jaar de deuren voor het publiek open te stellen op zaterdag 9 en/of zondag 10 september 2017. Open Monumentendag is dé gelegenheid een leuk programma te bedenken, waarmee hopelijk veel publiek kan worden bereikt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld rondleidingen, lezingen, een muziekoptreden en workshops.

Wie zijn/haar medewerking wil verlenen tijdens OMD 2017 kan dit doorgeven aan Kirsty den Dulk of Véronique de Haan – Boom (tel. 0223-674601/602). Mailen kan naar: info@citymarketingdenhelder.nl.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie