Open dag in woongemeenschap AZC Doggershoek

Het AZC De Doggershoek was zaterdag geopend voor bezoekers. “Een aantal jaar geleden hebben we samen met Vluchtelingenwerk Nederland besloten dat het best wel een aardig idee zou zijn om tijdens Burendag de poort van het AZC open te zetten voor het publiek”, vertelt locatiemanager Martin. “Inmiddels komen de bezoekers niet alleen uit de buurt, maar uit heel Den Helder.”

In het AZC wordt onderdak geboden aan mensen uit twaalf tot vijftien landen. “Het zijn veelal mensen uit Syrië en Iritrea, maar hier zitten ook Irakezen en Afghanen en een diversiteit aan andere nationaliteiten die hier dan weer in een wat kleinere aantallen aanwezig zijn”, zo licht de locatiemanager toe.

Hoe lang verblijven mensen op het AZC? “Dat is een beetje afhankelijk van de asielprocedure die mensen hebben. Bij de één is het in een paar maanden bekeken en bij de ander duurt dat veel langer. Het COA staat daar buiten, want dat is de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) die dat bepaalt. En zolang die procedure duurt, moet het COA zorgen voor onderdak in een AZC. Sommige mensen gaan bij een eventuele afwijzing na een paar maanden weer terug naar het land van herkomst, maar er zijn ook mensen die een beroepsprocedure aangaan en dan kan zoiets jaren duren.”

Woongemeenschap
Het AZC in Den Helder is een woongemeenschap. “Zie het maar als een klein dorp. Mensen moeten hier in hun eigen onderhoud voorzien. Ze krijgen een toelage waar ze hun onderhoud uit moeten bekostigen. Dus wil je vanavond eten, dan moet je daar zelf voor zorgen. Wij hebben hier geen centrale keuken waarbij je kunt aanschuiven. De mensen krijgen een betaalkaart waarmee ze boodschappen kunnen doen. Van dat saldo worden ook nog eens de verblijfskosten (huur) en energie (gas, water en licht) afgetrokken en dan blijft er een bescheiden bedrag over om van te leven. En in tegenstelling tot wat je wel eens hoort, is dat echt niet veel hoor.”

Het AZC Doggershoek kan nog vrijwilligers gebruiken die willen helpen bij zaken als de taallessen en sportactiviteiten. Mensen die daar wel oren naar hebben kunnen zich melden bij de balie aan de hoofdingang waar de portier van het AZC zit. Meer over de open dag zondagavond in het LOS radioprogramma De Zondageditie (17.00-19.00 uur).

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie