Ontstaan van Melkweg bij Zenit

Dr Anthony Brown geeft vrijdag 22 februari een lezing op de sterrenwacht van Zenit met als titel De Gaia hemel.

Gaia (foto) werd eind 2013 door ESA gelanceerd en heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische hoeveelheid van niet minder dan één miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden, ruimtelijke bewegingen, en eigenschappen van de sterren gemeten worden.

In deze lezing zal dr Brown eerst bespreken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek. Daarna zal hij ingaan op de wetenschappelijke resultaten op basis van de tweede publicatie van Gaia gegevens gepubliceerd op 25 april 2018. Voor meer informatie zie Gaia

Sinds 2012 is Brown voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium. Dit is het samenwerkingsverband van ongeveer 450 Europese wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de gegevens van Gaia.

De lezing begint om 20:00 uur. Plaats: Cees Buining Sterrenwacht in het park Noorderhaven, Perenhout 12, Julianadorp. Entree: € 5; donateurs €2,50; leden gratis.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie