Ontruiming museum Scholte begonnen

De gemeente heeft dinsdag besloten tot de ontruiming van het Rob Scholte Museum. Scholte en zijn gezin mochten wat persoonlijke spullen pakken en moesten toen het pand verlaten.

De deurwaarder werd bij de ontruiming op eigen verzoek vergezeld door de politie. “Scholte weet al sinds juni 2017 officieel dat hij het pand moet verlaten. Dit is vorige maand nogmaals door de rechter bevestigd”, stelt de gemeente.

“Hij heeft voldoende tijd gehad om zich hier op voor te bereiden. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor de kunst nu over. De deurwaarder helpt de gemeente daarbij, ondersteund door een gerenommeerd bedrijf in het verhuizen en opslaan van kunst.” Op de collectie is door de gemeente beslag gelegd.

Scholte zelf sprak dinsdag schande van de ontruiming. Met vrouw en kinderen vertrok hij rond half vier onder dwang van het terrein. Het gezin is naar buiten Den Helder vertrokken. Scholte heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen van 200 meter rond het pand.

Documentairemaker Roy Dames, die aanwezig was toen de ontruiming begon, is aangehouden door de politie. De ontruiming trok veel bekijks, ook van lokale politici. Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) noemde de actie “respectloos tegenover de raadsleden en de nieuwe coalitie. Ik had op z’n minst verwacht dat de burgemeester de nieuwe coalitie even zou afwachten.”

Ook Tjitske Biersteker (CU) had geen goed woord over voor de snel ingezette ontruiming. De mening bij andere omstanders was verdeeld.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie