Nostalgia zondag 2 december

In het LOS-radioprogramma Nostalgia besteedt Marinus Vermooten zondag 2 december van 12.00 tot 15.00 uur aandacht aan uiteenlopende onderwerpen.

Eerste uur
Afgelopen dinsdagmiddag vond in de Zevenskoop de presentatie plaats van het boekwerk ‘Den Helder jaren zeventig deel twee’ met hondeden gebeurtenissen en uniek fotomateriaal gedurende de periode 1975-1979. Een arbeid van bijna 1600 uur onderzoek en interviews waren aan dit nieuwste boek uit de reeks over de moderne geschiedenis van Den Helder voorafgegaan. In nostalgia in het eerste uur beknopt een aantal onderwerpen uit die periode middels door de auteur in zijn schatkamer bewaarde ontelbare radio-interviews die hij sinds 1982 mede voor het nageslacht heeft vastgelegd. De eventuele aanleg van een Noordelijke Randweg door het stadsgebied rondom de Koningdwarsstraat was een lang voortslepend discussiepunt. Hoewel het college van B & W garandeerde dat het verlies van woningen in dat gebied opwoog tegen het aanleggen van een fraaie verkeersweg werden ruim 600 bezwaarschriften ingediend. Het proces van de stadsvernieuwing bleef in de daarop volgende jaren aandacht vragen. Het visbuurtcomité had, na het schrappen van de doorbraak van de verlengde Reigerstraat geen geschil opgeleverd en werd actief betrokken bij de sociale opbouw van deze wijk. Ondanks de landelijke recessie in 1975 vonden op de Helderse industrieterreinen positieve ontwikkelingen plaats als gevolg van de gas- en oliewinningactiviteiten op het continentale plat in de Noordzee. Ook een gedeelte van een gesprek met de toen oudste barbier van Den Helder Bertus van Amsterdam en de opening van Noorderhaven komen fragmentarisch voorbij.

Tweede uur
In het tweede uur het ontstaan en de ontwikkeling van HCSC micro korfbal in Den Helder. De wekelijkse bloemlezing belicht Meijer Polak, de vroegere schouwburgdirecteur van het vooroorlogse ‘Casino’ aan de Kanaalweg.
Een schouwburg die zonder subsidie zelfs internationale artiesten naar Den Helder haalde zoals de complete bezetting van de Italiaanse opera en de Amerikaanse Mills Brothers, in 1930 goed voor hun eerste millionseller ‘Tiger Rag’. In 1982 vond een ontmoeting plaats met een van zijn dochters van Meijer Polak., die geruime tijd werkzaam is geweest bij de Wereldomroep en in de eind jaren dertig als lady crooner in een Helderse jazzband optrad.

Derde uur
In het derde uur o.a. de Spaanse top 10 van december 1968 (halve eeuw geleden)
o.a. Tempo de amor ( Juan & Junior), El Rio ( Miguel Rias), Mauel ( Juan Manuel) e.a. . 45 toerenplaatjes afgelopen weekend via de schoorsteen mijn woning binnengeloodst.

Foto: Bertus van Amsterdam, in jaren zeventig oudste kapper van Den Helder.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie