Nostalgia op zondag 20 januari

Komende zondag 20 januari van 12.00 tot 15.00 uur presenteert Marinus Vermooten op LOS radio weer een aflevering van Nostalgia.

Eerste uur
Jarenlang was er met minachting over de Falgabuurt gesproken, maar toen bewoners als toezichthouders werden aangesteld veranderde de mening. Woningstichting maakte begin jaren negentig bekend dat de flats eindelijk weer gretig aftrek vonden. Met het project toezichthouders sleepte Den Helder zelfs een nationale prijs in de wacht, de Stichting ‘Streven naar Beter Leven’ ontving in 1991 de ‘Hein Roethofprijs’ vanwege de succesvolle aanpak van criminaliteitsbestrijding. Tevens bleek uit het juryrapport dat de keuze op Den Helder was gevallen omdat men hier de neerwaartse spiraal op creatieve wijze had doorbroken zodat de bewoners hier weer met plezier konden wonen. Met de komst van toezichthouders was de Falgabuurt na 3 jaar weer rustiger en schoner geworden. Er werd geen vuilnis meer over het balkon gegooid en in de kelders was er weinig overlast meer van junks. Coördinator toezichthouder Fred Stoter was sinds 1988 betrokken bij het opzetten van dit project, waarna in 1993 de eerste toezichthouders konden worden aangesteld. Eén van hen Gerrit Stoffers kijkt na ruim 25 jaar met genoegen terug op de succesvolle ontwikkeling van de Falgabuurt. Het contact tussen de bewoners was enorm verbeterd.

Tweede uur
Maatschappelijk werker Ria Gijsberts (grootvader was hier tuinder en moeder leidde enige tijd het horecabedrijf ’t Kleine Verschil in de Spoorstraat), vertegenwoordigde in de periode 1990-1994 Groen Links in de gemeenteraad. Zij nam in oktober 1991 duidelijk stelling in de gemeentelijke bezuiniging toeslag en stond geen afbraak toe van onderwijs en welzijnsvoorzieningen. De gemeentelijke begroting moest kloppend worden gemaakt door rigoureus te snoeien in de uitgaven voor de schouwburg, de VVV en extern onderzoek. Als nieuw beleid voerde Groen Links versterking van jongerenvoorziening op. Ook mensen met een minimuminkomen mochten rekenen op onverkorte steun van de groenen die tevens pleitten voor energie vriendelijke projecten. De gemeente zat met een tekort van bijna vijf miljoen gulden in haar maag. Gemeenteambtenaren deden in 1991 met de nota ‘Den Helder versterkt’ een voorzet. De nota noemde een bedrag van 50 miljoen gulden dat eind jaren tachtig, begin negentig in haven en industrieterreinen was gestoken. Die investeringen hadden weinig opgeleverd. De zeehaven draaide in 1991 nog met verlies en de werkloosheid in Den Helder was nog steeds hoog. Raadslid Ria Gijsberts wees nieuwe impulsen voor de Helderse economie niet van de hand, maar waarschuwde tegen de onzekerheid waarmee investeringen in  werkgelegenheid waren ingeven.

Derde uur
Basketbal was in Den Helder de jaren negentig al immens populair immens populair Ook WGW had een eigen damesteam dat in 1993 nog in het rayon speelde. Drie van hen Astrid Bregman, Monique Lebon en Marlies Geestman werden afgelopen dinsdag aan de hand van een groepsfoto geïnterviewd. Op die foto staan Astrid Bregman, Jose Haagsma, Marion van Houten, Monique Coers, Jolanda Vlaming, Judith Folmer, Monique van Rootselaar, Monique Lebon, Marlies Geestman en Esther de Kort.

Foto: Ria Gijsberts in oktober 1991

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie