Nostalgia op zondag 13 januari

Komende zondag van 12.00 tot 15.00 uur op LOS-radio: Nostalgia gepresenteerd door Marinus Vermooten.

Eerste uur
Deze maand is het exact een kwart eeuw geleden dat na precies 80 jaar de Evangelisch Lutherse Gemeente haar kerkgebouw aan de Wezenstraat verliet. Omdat deze zelfstandige gemeente dermate geslonken was sloot men zich aan bij Hervormden en Gereformeerden in de ‘Samen op Weg gemeente’ van Nieuw Den Helder. Men had na jaren van twijfelen en emotionele discussies hiertoe besloten. De laatste dienst vond plaats op 9 januari 1994 en begrijpelijk dat voor een deel van de snel slinkende gemeente het naderende einde daartoe maar moeilijk te accepteren viel. Na het vertrek van ds. Vlaming in 1986, maar eigenlijk al ver daarvoor wist praktisch iedereen dat het zo niet langer door kon gaan want de lasten en baten waren niet meer in evenwicht te krijgen.
Op 15 januari 1914 werd de Lutherse Kerk aan de Wezenstraat met het nodige ceremonieel in gebruik genomen. Deze kerk verving de uit 1827 daterende kerk van de Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk aan de Middenstraat in het oude dorp Helder. In 1850 al bestonden er plannen voor een nieuwe kerk met een meer centralere ligging in de groeiende gemeente Den Helder. Men kocht men grond aan de Kanaalweg, de financiering werd geregeld en tekeningen met een bouwbestek gemaakt. Maar er kwam niets tot uitvoering omdat de kerkgemeente in 1852 uiteen viel in de Hersteld Evangelisch Lutherse en de Evangelisch Lutherse Gemeente. In het eerste uur een interview met dhr. Schendelaar, auteur van het boek over de Lutherse kerk in Den Helder en in Utrecht werd dr. Ch. G. Visser opgezocht, wiens vader hier geruime tijd predikant is geweest.

Tweede uur
In het tweede uur onder andere een vraaggesprek met Jutter van het jaar 2018 Jan Smit. Zeventig jaar geleden geboren aan de Fabrieksgracht, spoedig hierna verhuisd naar de Soembastraat en sinds zijn huwelijk in 1969 bewoner van Tuindorp, voor welk stadsdeel hij in de afgelopen tientallen jaren veel heeft betekend.

Derde uur
Den Helder in het zilver. In januari 1994 konden maar weinig broodbakkers in West Europa zich beroemen op een internationaal erkend kwaliteitsmerk. Eén van hen opereerde op grote schaal vanuit Den Helder en dat was bakker Bruinsma. Hun directeur Francisco Bruinsma werd op 11 januari 1994 tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de HOV, Helderse Ondernemers Vereniging, uitgeroepen tot ondernemer van het jaar 1993.

Verder
De bekende Helderse groenteboer, en latere antiekhandelaar, Jan Koning werd op 13 januari 1994 ondergrote belangstelling ter aarde besteld. Op 74 jarige leeftijd overleed Jan Koning op 9 januari 1994 na een kortstondig ziekbed. Hoewel hij zich aan een ander maar moeilijk liet kennen, kende wel heel Den Helder hem als de man die getooid met strooien hoed voor zijn antiekzaak aan de Middenweg zat, zo gauw de zon zich maar liet zien. Anderen herinnerde hem als ‘de heer’ die tot voor 1992 nog geregeld in het Helderse uitgaansleven te vinden was.
De als bescheiden bekend staande Jan Koning, telg uit een omvangrijk geslacht groentehandelaren, begon op jonge leeftijd met een levensmiddelenzaak in de Balistraat. Samen met zijn moeder en zuster betrok hij in 1952 de toen nieuwe groentezaak aan de Middenweg. Al jaren verzamelde Jan Koning kunst, antiek en aanverwante artikelen. Spullen die hij eerst in de etalage uitstalde, maar later ook door de hele winkel heen en toen de groenten en fruit verdwenen waren, maakte hij van de winkel een antiekzaak.

Foto: in het midden F. Bruinsma tijdens de uitreiking van de titel ondernemer van het jaar 1993.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie