Nieuwe officieren voor Marine

De Koninklijke Marine verwelkomt vrijdag 30 juni ruim zestig nieuwe officieren in haar rangen. De dames en heren worden tijdens een grote ceremonie beëdigd bij het Koninklijk Instituut voor de Marine.

Met het afleggen van de eed of belofte, zweren of beloven de officieren, met de hand aan het vaandel van het Korps Mariniers of van het Eskader, ‘trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht’. Een speciaal moment, dat de bijzondere positie van de militair onderstreept.

De beëdiging gebeurt ten overstaan van Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Rob Kramer, familie en vrienden. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers verzorgen de muzikale entourage.

De ceremonie is openbaar en trekt altijd veel belangstelling van de inwoners van Den Helder. De ceremonie vindt plaats op het evenementenplein bij het Marinemuseum waardoor altijd ook veel toeristen onverwacht getuige zijn van dit mooie maritieme evenement.

Na de beëdiging defileren de troepen voor het monumentale hoofdgebouw van het KIM. Officieren worden beëdigd ‘voor het front van de troepen’.

Beëdigen is een hele oude traditie. Beëdigen op een vaandel stamt uit de tijd van de Zwitserse regimenten huurlingen. Die vochten voor hun commandant-directeur, niet voor de opdrachtgever en ze legden de eed van trouw af aan hun eigen club, op hun eigen vaandel. Ook ridders legden een eed af. Ze zwoeren trouw aan hun leenheer of aan de Orde.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie