Nieuw onderzoek schepen Javazee

Het ministerie van Defensie heeft donderdag bekendgemaakt meer onderzoek te doen naar de Nederlandse oorlogswrakken in de Javazee. Twee schepen en een groot deel van het derde oorlogsschip zijn van de oceaanbodem verdwenen.

De reden voor dit onderzoek is de recente berichtgeving over de verdwenen oorlogswrakken. Vorige week werd bekend dat de wrakken van Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms Kortenear illegaal waren geborgen. De uitkomst van het officiële onderzoek, dat de daders niet te achterhalen zijn, klopt volgens de berichten niet.

De schepen zonken op 27 februari 1942 bij de Slag in de Javazee. Hierbij zijn 900 Nederlandse marinemensen omgekomen.

Mogelijk zijn de stoffelijke resten van deze mensen gevonden bij het bergen van de schepen. Indonesische media meldden dat de botten begraven waren in een anoniem massagraf.

Minister van Defensie Ank Bijleveld laat weten dat de berichtgeving is onderzocht, maar dat experts geen nieuw bewijs hebben gevonden van wrakstukken van de schepen. “Voor zover zij op basis van de beschikbare informatie kunnen vaststellen zijn de beelden van scheepsresten al eerder door ons onderzocht.”

Andere delen van de berichten, over bijvoorbeeld de stoffelijke overschotten, zijn volgens de minister wel aanleiding voor nieuw onderzoek. Ook Indonesië duikt opnieuw in de kwestie, heeft het land laten weten.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie