Nieuw boek over historie Nederlandse onderzeeërs

‘Luctor et Emergo, de onderzeeboten van de Koninklijke Maatschappij De Schelde 1905 -1958′, is een nieuw boek over de geschiedenis van de Nederlandse onderzeeboten. Schrijver en Tweede Kamerlid voor de VVD, Tobias van Gent, reikte het eerste exemplaar van het boek donderdag uit aan commandant zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer. Dat gebeurde op de jaarlijkse Johan de Witt Conferentie in Rotterdam.

Van Gent schreef het boek samen met archivaris Ron van Maanen van het Gemeentearchief Vlissingen. Van Gent is als docent geschiedenis en politicologie verbonden aan de University College Roosevelt in Middelburg, werkte daarvoor onder andere als reserveofficier op het Koninklijk Instituut voor de Marine als docent maritieme geschiedenis en is sinds deze week ook kersvers lid van de Tweede Kamer.

“Nederland heeft een imposante maritieme geschiedenis, waar het onderzeebootwapen een bijzonder onderdeel van uitmaakt”, aldus Van Gent. “Een indrukwekkend verhaal is bijvoorbeeld hoe de eerste onderzeeboot van Vlissingen naar Nederlands Indië is gevaren en overal ter wereld veel bekijks trok. Het fascineert me wat de boten in oorlogs- en vredestijd betekend hebben. Men noemt ze wel eens het wapen van David tegen Goliath, omdat ze het als klein schip opnemen tegen veel grotere vijanden.”

Het luxe koffietafelboek vertelt een geschiedenis over technische hoogstandjes, gedurfd ondernemerschap, belangrijke politieke beslissingen, maar ook over kartelafspraken, verdwenen wrakken, noodlottige ongelukken en succesvolle aanvallen. “Het is heel ingewikkeld om zo’n geavanceerde machine te bouwen, maar ik heb in het boek ook vooral over de mensen op het schip verteld. De bemanning van deze ‘drijvende doodskisten’, die enorme risico’s durfden te nemen. Dat is een heel bijzonder slag mens “, vertelt Van Gent.

Het nieuwe boek is vanaf vrijdag 7 september verkrijgbaar via www.hetboekenschap.nl/schelde en www.hetboekenschap.nl/luctor en via www.bol.com voor 29,95 euro.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie